Volledig scherm
Mensen met een psychisch probleem praten met ‘gewone’ mensen om begrip te kweken. © William Hoogteyling

Iemand met schizofrenie is niet eng

TIEL - Hoe is het om adhd te hebben? Wat maak je mee als je in een psychotische toestand verkeert? Weinig mensen met een psychische aandoening zullen het gemakkelijk vinden om daarover te praten. 

Vier deden het wel, zaterdag, midden in het centrum van Tiel. In een hokje. ,,Omdat we mensen nogal snel in hokjes zetten’’, legt Aad van Dijk van Tielse Maatjes uit. ,,Wij willen laten zien dat iemand met een psychisch probleem niet eng is.’’ Niet voor niets heeft de manifestatie de naam Mensenzoo (mensendierentuin) meegekregen. 

Nieuwsgierigheid

Bewust zijn er deelnemers uit Arnhem gevraagd. ,,De anonimiteit is ook belangrijk. Het is best moeilijk om over je aandoening te praten, en dan is het fijn als de mensen je niet kennen.’’ De activiteit roept best wat nieuwsgierigheid op, merkt Van Dijk. ,,Het is niet zo dat er tweehonderd mensen komen, maar er zijn heel wat mensen die langslopen en even kijken.’’ 

De Tielse Maatjes en Mozaïek Welzijn organiseren de activiteit samen. Van Dijk hoopt dat Tielenaren daardoor ook maatje willen worden, dus samen met iemand met een psychische beperking leuke dingen wil ondernemen. ,,We hebben nu veertien koppels, maar er zijn nog eens tien mensen die op een maatje zitten te wachten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland