Inwoners Rivierenlandse steden produceren weer meer restafval
TIEL - Rivierenlanders zijn in 2017 meer huishoudelijk afval gaan produceren maar ook beter gaan scheiden. Alleen in de steden Tiel, Culemborg en Zaltbommel steeg de hoeveelheid restafval.
Dat blijkt uit een analyse van gegevens van het Centraal Bureau van de Statistiek. De regiogemeenten voeren momenteel een systeem van ondergrondse containers in, waarbij de hoeveelheid restafval per inwoner teruggebracht moet worden naar 60 kilo per jaar. Daarvoor moet er nog heel wat gebeuren, blijkt uit de cijfers.
De totale hoeveelheid huishoudvuil per inwoner is, na een daling met 30 kilo in 2014, inmiddels weer met zo'n zestien kilo gestegen. Gemiddeld bracht iedere Rivierenlander vorig jaar 487 kilo afval weg. Daarvan was 119,5 kilo restafval dat rechtstreeks de verbrandingsoven ingaat. Door beter te scheiden is de hoeveelheid restafval vanaf 2014 met ruim 41 procent afgenomen. In dat jaar is er een diftarsysteem ingevoerd, waarbij apart voor de hoeveelheid ingeleverd restafval betaald moet worden. De meeste winst is direct in 2014 geboekt. Het afgelopen jaar is de hoeveelheid restafval per Rivierenlander nog maar iets afgenomen, met circa 700 gram. Het is met name GFT-afval dat beter apart gehouden wordt: de hoeveelheid groenafval is de afgelopen jaren toegenomen met 40 procent.
West Maas en Waal kampioen
Gemiddeld blijft in de regio iets minder dan een kwart van de totale hoeveelheid afval over als restafval. West Maas en Waal is kampioen afval scheiden. De inwoners houden per persoon 112 kilo restafval over, 20 procent van de totale hoeveelheid huishoudelijk afval. Ook Geldermalsen (112 kilo, 23 procent), Neerijnen (117 kilo, 23 procent), Neder-Betuwe (116 kilo, 25 procent) en Buren (118 kilo, 24 procent) doen het relatief goed.
De steden blijven achter. Inwoners daar produceren over het algemeen minder afval, maar scheiden ook minder goed. Dat komt deels doordat inwoners van stadscentra geen mogelijkheid hebben om GFT-afval gescheiden aan te bieden. Zo komt de gemiddelde Tielenaar op 130 kilo restafval per jaar, ruim 29 procent van het totaal. De Tielenaren produceerden gemiddeld 2,5 kilo restafval meer dan in 2016.
Ook de De Culemborgers produceerden in 2017 met 121 kilo restafval (28 procent) wat meer dan in 2016. In Zaltbommel wordt driekwart van het afval gerecycled, maar blijft per persoon nog altijd 122 kilo restafval over. Dit is bijna 4,5 kilo meer dan een jaar eerder.
Deze week besluit het bestuur van Avri over de definitieve tarieven voor het nieuwe inzamelsysteem. De rekening zou volgens Avri gemiddeld maar iets hoger uit moeten vallen. De afvalverwijderaar gaat er daarbij wel vanuit dat mensen straks nog maar de helft van het huidige restafval produceren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
FNV zet kort geding door, ondanks belofte voor fonds voor zorgmedewerkers met long covid
Vakbonden FNV en CNV zetten het kort geding door tegen de Nederlandse staat, om financiële compensatie af te dwingen voor zorgmedewerkers met long covid. Dit terwijl de minister deze woensdag heeft beloofd een regeling te maken voor het getroffen personeel en de Eerste Kamer met een motie 150 miljoen euro heeft vrijgespeeld voor dat speciaal fonds. -
PREMIUM
Niet iedereen staat erom te springen, maar Ochtense kerk lijkt toch een groter gebouw te krijgen
Een gloednieuw kerkgebouw vanwege een groeiende stroom kerkgangers: elders in Nederland haast ondenkbaar, maar niet in Ochten op de Biblebelt. Ondanks tegenstand lijkt er voor de Oud Gereformeerde Gemeente een nieuw pand in het verschiet te liggen. Het oude moet plaatsmaken voor woningen. -
PREMIUMmet video
Rutte over regeringstop met Vlaanderen in Den Bosch: ‘Voor mij zijn dit soort ontmoetingen cruciaal’
DEN BOSCH – Uitstralen dat je meer dan goede buren bent, daar draaide het voor premier Mark Rutte deze dinsdag om bij de regeringstop tussen Nederland en Vlaanderen in Den Bosch. Sinds de eerste tweejaarlijkse top is de onderlinge handel flink gegroeid. -
FC Den Bosch legt ook Dennis Gyamfi nog vast op Deadline Day
Anderhalf uur voor het sluiten van de transfermarkt op Deadline Day heeft FC Den Bosch ook de komst van Dennis Gyamfi wereldkundig gemaakt. De Nederlands-Ghanese verdediger tekent voor twee en een half jaar bij de huidige nummer zestien van de Keuken Kampioen Divisie. -
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.
-
PREMIUM
Oeps, paaltje geraakt: is het goedkoper om schade te claimen of zelf te betalen?
Rijd je jarenlang schadevrij, dan krijg je een forse no-claimkorting op je autoverzekering. Die kan oplopen tot wel 85 procent. Maar hoe werkt die korting precies? En wat is nou wijsheid als je per ongeluk een paaltje hebt geraakt? -
-
-
Relschoppers van FC Den Bosch - TOP Oss veroordeeld tot taak- en voorwaardelijke celstraffen
DEN BOSCH - Vijftien mannen uit onder meer Den Bosch, Vlijmen, Vught en Heesch zijn door de politierechter van de rechtbank Oost-Brabant veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen tot 6 weken en taakstraffen variërend van 80 tot 200 uur. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerGio
A. Laar
JBo
Wamelnaar
Michael Stam