Volledig scherm
PREMIUM
Woonwagenbewoonster Mariska Toonen met zoontje Riley in de woonwagen van haar moeder. © Paul Rapp

Kampcultuur sterft uit: 'Alles beter dan wonen in een huis'

De cultuur van woonwagenbewoners dreigt uit te sterven. Er zijn al jaren geen standplaatsen bij gekomen, wel weggehaald. Noodgedwongen slapen 'dakloze' woonwagenbewoners bij familie op de bank, in caravans of schuurtjes. 

Een stokoude pitbull met artrose komt moeizaam overeind op het woonwagenkamp in de Nijmeegse wijk Lindenholt. Met een zwakke blaf schommelt hij naar de poort. Mariska Toonen verschijnt in de deuropening. Ze woont in bij haar moeder, samen met haar zoontje Riley (1). De wagen heeft twee slaapkamers. In een ervan slaapt zij met haar zoon. ,,Als hij huilt, ligt mijn moeder ook wakker’’, zegt ze.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland