Volledig scherm
Kinderen en leerkrachten van de Prins Mauritsschool in Tiel in de schoolbieb.
Foto William Hoogteyling © William Hoogteyling

Loket dyslexie stopt wildgroei verklaringen

TIEL - Zes gemeenten in de Betuwe hebben vorig jaar tonnen bespaard door de afgifte van verklaringen voor dyslexie anders te organiseren. Daardoor kregen fors minder kinderen dan de jaren ervoor de diagnose ernstige leesblindheid.

Basisscholen in zes gemeenten in de Betuwe waaronder Tiel en Culemborg moeten sinds een jaar langs een loket voordat ze een leerling mogen laten testen op dyslexie. Specialisten beslissen of een kind dat grote moeite heeft met lezen en spellen in aanmerking komt voor een test op Ernstige Enkelvoudige Dyslexie (EED). 

Behandeling

Het loket kostte 32.000 euro maar leverde afgelopen jaar een besparing op van naar schatting 4 ton. De gemeenten gaven nog 1 miljoen euro uit aan dyslexiebehandeling.

Begeleiding

De basisscholen konden tot twee jaar geleden een dyslexieverklaring rechtstreeks aanvragen bij bureaus die zich bezighouden met zorg voor kinderen met dyslexie. Stellen van de diagnose EED en de daaruit voortvloeiende intensieve begeleiding kost ongeveer 5.000 euro per kind. In de meeste regio's ligt het aantal verklaringen voor leesblindheid enkele procenten hoger dan in de Betuwe.

De andere deelnemende gemeenten zijn Buren, Neerijnen, Geldermalsen en Neder Betuwe.

Rivierenland