Markante Tielenaar Wil Snijders (67) overleden

TIEL - Tielenaar Wil Snijders, in de jaren '70 en '80 het gezicht van het omstreden jeugdcentrum De Spil, is dinsdag op 67-jarige leeftijd overleden. 

In café De Beurs wordt zondag tussen 16.00 en 18.00 uur een muzikale ode gehouden voor en door familie en vrienden van Snijders.

Toen het gemeentebestuur begin jaren '80 besloot dat De Spil moest sluiten,  zorgde Snijders ervoor dat er een nieuw jeugdcentrum - Twentietoe - kwam.
Snijders zelf opende Muziekkafé De Zoo en ging later werken met verslaafden.

In november portretteerde De Gelderlander Wil Snijders in de tiendelige serie 'Kopstukken'. Hieronder leest u het volledige interview.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

'Ik zocht altijd de afvalbakken op en dat doe ik nog steeds'

Wil Snijders werd in de serie Kopstukken geportretteerd door Raphaël Drent.
Volledig scherm
Wil Snijders werd in de serie Kopstukken geportretteerd door Raphaël Drent. © Foto Raphael Drent

Wil Snijders (67) komt vroeg in de jaren 70 naar Tiel om te werken in jongerencentrum De Spil. Hij bleef lang actief als hulpverlener. Nu laat zijn gezondheid dat niet meer toe. Oud voelt Snijders zich daardoor niet. Hij houdt zijn geest fris in 'het cultuurhok', de ruime woonzolder waar hij graag samen met zijn vrouw Elly zit.

,,Hier heb ik mijn geluidsinstallatie, mijn dvd's en mijn letters", zegt hij terwijl hij naar zijn persoonlijke bibliotheek wijst. De boeken zijn belangrijk voor Snijders, die zijn hele leven al nieuwsgierig is. "Als student aan de Sociale Academie mocht ik Karl Marx niet lezen, ik deed het wel. Het is een soort ziekelijk plekje in mijn hersenen; ik wil dingen wéten. Ik heb ik altijd alles onderzocht met het doel er een goed oordeel over te kunnen vormen. Dat zit er bij mij in gefreesd."

Dennendal-affaire

Als jonge puber neemt Snijders afstand van de kerk en van school, waar hij te lastig is. Via een tankstation, handel in auto-onderdelen en een tabaksmagazijn komt Snijders toch waar hij wil zijn: in de zorg. ,,Nog voor mijn 16de kon ik werken in de zwakzinnigenzorg. Zo heette dat toen. Later kwam ik terecht In Den Dolder, bij Dennendal, bekend van de Dennendal-affaire."

Zijn tijd in Den Dolder is voor Snijders bepalend voor zijn verdere leven:,,We waren allemaal langharige hippies daar. Wij vonden niet dat mensen met een beperking geïsoleerd moesten leven. Dus er woonden ook 'normale' mensen op het terrein. We waren de eersten en enigen die zo werkten, pas op termijn werd onze visie overgenomen. Daar ben ik trots op. Uiteindelijk werd Dennendal gesloten. We waren te tegendraads voor die tijd. Voor mij is het de start geweest om anders te durven denken."

De Spil

Quote

Met een centrum als De Spil zou er op straat in Tiel minder onrust zijn, daar ben ik van overtuigd.

Wil Snijders

Begin jaren 70 belandt Snijders in het jongerencentrum van Tiel. ,,Er was hier destijds niets voor jongeren. Ik kreeg min of meer carte blanche, er was geld, er waren vrijwilligers. Ik heb er een goede jongerenbar ingezet, een filmclub opgezet, een zeefdrukkerij opgebouwd. Op termijn waren er wekelijks popconcerten met grote bands. De Spil is drie keer op rij het beste poppodium van Nederland geweest."

Snijders zorgt dat bezoekers van De Spil plezier hebben en aan hun toekomst werken. Barvrijwilligers halen hun horecapapieren en jongeren met muzikaal talent volgen een opleiding via het muziekcollectief. Snijders neemt de jeugd serieus: ,,Een jongerencentrum is van jongeren. Ik werkte de volwassenen eruit en liet jongeren een bestuur vormen. Als ze met een leuk plan kwamen, liet ik ze hun gang gaan. Omdat ik vertrouwen in ze had. Ze hadden de graffiti ontdekt en ik liet ze spuitbussen halen. Als je de jongeren binnen had en ze een bestemming kon geven, kwam het goed."

Toch is niet iedereen blij met wat zich in De Spil afspeelt. ,,Er gebeurden dingen die niet te duiden waren voor buitenstaanders. 'Als je voor De Spil bent, ben je tegen de jeugd', zei men hier op de Rijksscholengemeenschap. Waarom? Hasj roken mocht bij ons, we bleven tot 03.00 uur open. Als een van de eerste in Nederland hadden we een wietwinkel in huis."

Cultureel centrum Twentietoe werd in Tiel gebouwd na de sloop van De Spil.
Volledig scherm
Cultureel centrum Twentietoe werd in Tiel gebouwd na de sloop van De Spil. © Raphaël Drent
Quote

Belde Herman Brood: 'Hé Wil, ben je open?'
Dan zat ie tot 03.00 uur liedjes te zingen bij mij in het café.

Wil Snijders

Na elf jaar gaat De Spil plat en moet Snijders vertrekken. Hij dwingt af dat er een nieuw jeugdcentrum - Twentietoe - komt. Met het huidige gebrek aan een goed jongerencentrum is Snijders absoluut niet blij. ,,Nu is er niks. Met een centrum als De Spil zou er op straat minder onrust zijn, daar ben ik van overtuigd. Veel te veel jongeren worden continu op hun onkunde gewezen. Ze hebben geen support, geen terugvalmogelijkheid. Zo komt het woord verveling in grote neonletters op de gevel van Agnietenhof te staan. Ze gaan - en dat is al 100 jaar zo - uitwassen zoeken. De aanpak van nu is géén aanpak. Jongeren moeten de mogelijkheid krijgen hun energie, agressiviteit en creativiteit kwijt te raken. Dat gebeurt niet. Het enige wat gebeurt, is straffen als het fout gaat."

Hoewel hij Muziekkafé De Zoo - zijn bestemming na De Spil - sluit als er vier portiers nodig zijn om het binnen gezellig te houden, bewaart Snijders mooie herinneringen aan die tijd. Herman Brood - met kunst en platen nadrukkelijk aanwezig op Snijders' cultuurzolder - zit er geregeld aan de bar. "Had ie een voorstelling gehad en belde hij. 'Hé Wil, ben je open?' Dan zat ie tot 03.00 liedjes te zingen bij mij in het café."

Van het café gaat Snijders toch terug naar de zorg. Op Hoog Catharijne staat hij verslaafden bij. "Ik ben altijd voor anderen bezig geweest met een hulpvraag waar ik antwoord op zocht. Vooral aan de rauwe kant van het leven. Ik zocht de afvalbakken op en dat doe ik nog steeds. Ik weet niet goed waarom. Misschien om mezelf te verschonen."

Rivierenland