Volledig scherm
Het oude schoolgebouw aan de Maurikstraat. © Google Maps

Marokkaanse Moskee wil verhuizen naar Maurikstraat

UpdateTIEL - De Marokkaanse gemeenschap in Tiel wil een nieuw cultureel centrum met een nieuwe moskee bouwen aan de Maurikstraat in Tiel, achter het Lingecollege. 

Het Tielse gemeentebestuur heeft deze week ingestemd met de verkoop van een oud schoolgebouw aan de Maurikstraat aan het bestuur van de El Hassani moskee. Het gebouw staat in een wijk waar veel van oorsprong Marokkaanse Tielenaren wonen.  Als de nieuwe moskee er inderdaad komt, verlaat de moslimgemeenschap het huidige onderkomen aan de Tielerwaardlaan in Tiel-west.  

Parkeerdruk 

De huidige moskee is een klein onderkomen waarin de gemeenschap alleen samen kan komen voor de gebedsdiensten. Het moskeebestuur wil echter meer activiteiten aanbieden en dus is er een nieuw gebouw nodig. ,,De leden van de moskee hadden als eis dat dat in de buurt kwam waar het bestaande pand ook staat’’, vertelt Mohamed Saddiki, voorzitter van de bouwcommissie die het moskeebestuur heeft aangesteld. Onduidelijk is nog wat er met de huidige moskee gaat gebeuren. Saddiki: ,,Dat bekijken we op een later moment.’’ Hij benadrukt dat het nieuwe gebouw multifunctioneel moet worden. ,,We willen middenin de samenleving staan.’’

Wat het moskeebestuur betreft kan het nieuwe culturele centrum ook gebruikt worden door wijkbewoners die niet tot de moslimgemeenschap behoren. Op 16 april is er een eerste informatiebijeenkomst voor wijkbewoners in het oude schoolgebouw aan de Maurikstraat. Nu al geeft de gemeente aan dat de komst van de moskee geen extra parkeerdruk in de wijk moet gaan opleveren. Er komen parkeerplaatsen op het terrein van de moskee.

Het oude schoolgebouw is verkocht voor 570.000 euro vrij op naam. ,,De financiering krijgen we onder meer binnen via onze eigen leden’’, vertelt Saddiki. ,,Ook worden er binnen de gemeenschap - de moskeeën in Nederland - inzamelingsacties gehouden.’’

Ontwerp nog niet bekend 

Hoe de moskee er uit gaat zien is nog onbekend, er is nog niet eens een ontwerp. Pas na de eerste bijeenkomst met de buurt worden er meer concrete plannen gemaakt. Overigens heeft de gemeenteraad ook nog een stem in het geheel. Om ervoor te zorgen dat er een moskee kan komen die hoger wordt dan één verdieping - en dat is nodig om te zorgen dat er voldoende parkeerplaatsen komen - moet het bestemmingsplan voor het terrein worden aangepast. Daarin heeft de raad de laatste stem. De verwachting is dat de bestemmingsplanprocedure in juni volgend jaar is afgerond.

Op dit moment wordt de school gebruikt als tijdelijke woning in het kader van leegstandsbeheer. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland