De Mauritslinie.
Volledig scherm
PREMIUM
De Mauritslinie. © M Kuster

Mauritslinie weer zichtbaar maken: ‘herbouw torens langs de Waal’

De Grebbelinie en de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn erkende militair-historische publiekstrekkers. Daar moet de Mauritslinie langs de Waal aan toegevoegd worden, vinden bestuurders en historici.

De Mauritslinie staat aan de bakermat van Nederland. Zonder deze ketens aan wachttorens, forten en redoutes (aarden versterkingswallen) langs de Waal, was het in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) mogelijk niet gelukt om de Spanjaarden onder de rivieren te houden.

Rien van den Heuvel en Wim Huijser (rechts) bij de boekpresentatie langs de Waal in Tiel.
Volledig scherm
Rien van den Heuvel en Wim Huijser (rechts) bij de boekpresentatie langs de Waal in Tiel. © DG/Eric Wijnacker

De geschiedenis had zo een heel andere loop kunnen krijgen. Alle aanleiding dus om die aloude Mauritslinie, die amper zichtbare sporen in het landschap heeft achtergelaten, weer in ere te herstellen.

Dat vindt onder anderen de Bemmelse voorzitter Louis Dolmans van Stichting Onze Waal. ,,De Mauritslinie is echt van eminent belang. De linie is van veel meer invloed geweest op de vorming van Nederland dan erkende linies als Grebbelinie en Nieuwe Hollandse Waterlinie.’’

Wachttoren herbouwd

Dolmans is dan ook blij dat een paar weken geleden een eerste houten wachttoren is herbouwd langs de Waal bij Bemmel. Wat hem betreft is dat de eerste in een keten van meer houten torens tussen de Schenkenschans in de Liemers en Gorinchem langs de Waal c.q. Merwede.

Quote

Het is goed om te beseffen hoe deze linie uit de 80-jarige oorlog nog steeds doorwerkt in het heden.

Ferdinand van Hemmen, Streekhistoricus
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland