Volledig scherm
Avri leegt de kliko's in Beneden Leeuwen © Eveline Van Elk

Medewerkers Avri op straat bedreigd om hogere tarieven

TIEL - Medewerkers van afvalverwerker Avri worden bedreigd, nadat het bedrijf bekend maakte dat inwoners van Rivierenland meer afvalstoffenheffing gaan betalen. Dat meldt Avri.

Volgens het bedrijf durven veel medewerkers niet meer met hun Avri-jas over straat en mijden zij feestjes. De afvalverwerker kwam flink onder vuur te liggen toen het aankondigde met een nieuw afvalsysteem te gaan werken. Per 1 januari wordt de grijze container niet meer geleegd, maar moeten inwoners hun afval naar een container in de wijk brengen. Ook gaat het tarief voor het restafval flink omhoog. Volgens Avri is dat een stimulans om afval beter te scheiden. De nieuwe tarieven moeten nog definitief worden vastgesteld.

Gebeten hond

Het bedrijf zegt in het conceptverslag van de algemene vergadering niet te snappen waarom het bedrijf ‘de gebeten hond’ is. De keuzes voor hogere afvaltarieven ‘vloeien voort uit eerdere bestuurlijke keuzes’. ,,Op sociale media gaan inwoners helemaal los, maar ook op straat. Avri medewerkers worden onheus bejegend en zelfs bedreigd.’’

Het is reden voor het bedrijf een onderzoeker in te schakelen. ,,Gezien de commotie, emotie en de gevolgen voor onze medewerkers die het gezicht zijn van Avri, zoals chauffeurs, milieustraatmedewerkers en handhavers, is het goed om te onderzoeken hoe bedreigingen voorkomen kunnen worden.’’ Avri heeft inmiddels laten weten geen aangifte te doen van de bedreigingen.

Zwerfafval

Ondertussen heeft de gemeente Tiel, één van de tien Avri-gemeenten, laten weten naar de provincie te stappen omdat zij het niet eens is met de nieuwe manier van afval inzamelen van Avri. Volgens Tiel is het afvalsysteem klantonvriendelijk en leidt het tot meer zwerfafval. Voor dat laatste waarschuwde de gemeente Lingewaal eerder in een brief aan Avri.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland