Volledig scherm
© ANP XTRA

Miljoenentekort op sociale zaken in Tiel

TIEL - De gemeente Tiel heeft in 2016 miljoenen te veel uitgeven aan sociale zaken zoals de jeugdzorg, armoedebestrijding en uitkeringen. Nu de jaarrekening wordt opgemaakt blijkt dat de gemeente op deze post 3,4 miljoen euro tekort komt.

Daarnaast is er nog een verwacht tekort van 1,2 miljoen euro op andere zaken. 

Transities

Volledig scherm
Wethouder Laurens Verspuij. © Foto Raphael Drent

Voor een belangrijk deel is het volgens wethouder Laurens Verspuij te wijten aan de zogenoemde transities. Dat zijn sociale taken die door het rijk zijn overgedragen op de gemeente, waarop tegelijk bezuinigd is. Zo zijn de budgetten op de jeugdzorg vorig jaar met bijna 40 procent overschreden.

Tiel staat niet alleen in deze problematiek. Deze week kwam de Vereniging Nederlandse Gemeenten met een rapport waarin staat dat 94 van 115 ondervraagde gemeenten forse tekorten verwachten door de transities. 

Gevolgen
Het tekort wordt deels opgevangen door een reserve. Tiel staat dan nog voor 2,4 miljoen euro in het rood. De komende weken wordt nader gekeken naar de oorzaak van de tekorten en hoe hiermee omgegaan moet worden. De financiële positie belooft weinig goeds voor de vele voorstellen voor de stad waarover tijdens de perspectievennota in juni besloten moet worden. Verspuij: ,,De flinke tekorten en de mogelijke structurele doorwerking daarvan, zullen van invloed zijn op de keuzes die de komende tijd gemaakt moeten worden.’’

De jaarrekening wordt in mei gepresenteerd. Ondertussen zijn beslissingen over sociaal beleid, zoals over de manier waarop Tiel de schuldhulpverlening wil gaan uitvoeren, uitgesteld. De totale begroting van Tiel omvat zo'n 118 miljoen euro, waarvan meer dan de helft (ruim 62 miljoen) voor sociale zaken.

Rivierenland