Volledig scherm
Spoedeisende hulp arts Maarten Aerts staat rechts aan het bed in een van de nieuwe kamers. © Raphael Drent

Na de spoedeisende hulp nu ook de huisartsenpost op de schop

TIEL De huisartsenpost in ziekenhuis Rivierenland in Tiel wordt verbouwd. Onderdeel van de verbouwing is het samenvoegen van de balie van de huisartsenpost met die van de spoedeisende hulp, zodat wie medische hulp nodig heeft nog maar één keer zijn verhaal hoeft te doen.

Nu zijn de balies van elkaar gescheiden. De huisartsenpost is van de gezamenlijke huisartsen in Tiel en omliggende regio. Inwoners kunnen overdag gewoon bij de eigen huisarts terecht en 's avonds en in het weekend bij de huisartsenpost. De huisartsen huren de ruimte waarin die gevestigd is van het ziekenhuis.

De balie van de huisartsenpost ligt weliswaar in de buurt van die van de spoedeisende hulp, maar wie door de huisartsenpost wordt doorverwezen, moet bij de spoedeisende hulp opnieuw zijn verhaal doen. De verbouwing start waarschijnlijk eind dit jaar. Ziekenhuis en huisartsenpost zijn eruit en de tekeningen liggen klaar.

Van 9 naar 15 kamers

De afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis is na een verbouwing van ruim een jaar - kosten anderhalf miljoen - net weer in gebruik genomen. De afdeling - rechts naast de entreehal van het ziekenhuis - is helemaal gemoderniseerd. Het aantal behandelkamers is van negen naar vijftien gegaan. Ook de wachtruimte is uitgebreid.

In de nieuwe triagekamer die aan de wachtruimte grenst, kunnen patiënten nu eerst worden gezien en naar urgentie beoordeeld. Ook is geïnvesteerd in het aantrekken van artsen bij de spoedeisende hulp: dat zijn er inmiddels zeven.

Het ziekenhuis zag het aantal patiënten op de spoedeisende hulp elk jaar stijgen, tot jaarlijks ongeveer 16.500, plus nog eens 2500 per jaar aan de eerste-hart-hulp. ,,Steeds met 5 tot 6 procent. Dat heeft zo'n zes jaar geduurd, tot vorig jaar. Het lijkt er nu zelfs op dat iets van een daling optreedt", zegt John van Haarlem, hoofd spoedeisende hulp en intensive care. Het ziekenhuis stelt dat de vergrijzing een belangrijke oorzaak is.

‘Verbouwing helpt niet’

Ondanks de stijging van de aantallen heeft Rivierenland de afdeling altijd open kunnen houden. Van Haarlem: ,,Tot vorig jaar. Toen lukte het een keer niet. Maar we hebben goede afspraken met de ambulancedienst dat als we overlopen worden, ambulances doorrijden. En we blijven te allen tijde open voor ambulances in de buurt met een patiënt die er ernstig aan toe is.”

Een verbouwing helpt natuurlijk niet. Al is die in fasen uitgevoerd om het werk op de afdeling te kunnen laten doorgaan. ,,Desondanks was er af en toe overlast”, erkent Van Haarlem. ,,Petje af daarom voor alle medewerkers: van onze spoedeisende hulp, maar ook van het bouwbedrijf.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland