Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Na noodkreet weer volop vrijwilligers bij Thuisadministratie Tiel

TIEL - Thuisadministratie Tiel heeft na een noodkreet eerder dit jaar een flink aantal nieuwe vrijwilligers gekregen. Nadat ze een interne opleiding hebben gekregen, zijn tien vrijwilligers inmiddels aan de slag om ervoor te zorgen dat Tielenaren hun administratie op orde hebben. 

Begin dit jaar kende de organisatie nog vijftig aanvragen voor hulp die opgelost moesten worden door slechts negen aanvragen. 

Inmiddels kan iedereen die aanklopt, vrijwel direct geholpen, zegt coördinator Monique van Os. ,,We zijn echt verrast door het grote aantal vrijwilligers dat zich heeft gemeld na de oproep begin dit jaar.’’ Waar de organisatie soms zelfs geen enkele aanmelding krijgt als ze op zoek is naar bijvoorbeeld een maatje van een ouder iemand, waren er nu zo'n twintig mensen die lieten weten wel interesse te hebben. 

Tien extra vrijwilligers inzetbaar

Uiteindelijk deden er tien de interne opleiding zodat ze nu direct inzetbaar zijn.  ,,Zelf nadien kwamen er nog aanmeldingen. Toen heb ik nee moeten verkopen. Als je heel veel vrijwilligers hebt, maar ze nooit in kan zetten, dan haken de vrijwilligers ook weer af.’’ 

De gemiddelde nieuwe vrijwilliger is in de vijftig en heeft veel met cijfers. ,,Je merkt dat het echt een ander soort type vrijwilliger is, mensen die houden van structuur, en die hebben we nodig.’’ De oudste nieuwe vrijwilliger is rond de tachtig. ,,Sommige mensen die zich aanmeldden, bleken zelfs buiten Tiel te komen, die hebben we naar de administratiehulp in de eigen gemeente verwezen.’’

Een jaar lang betrokken 

Thuisadministratie krijgt nog regelmatig aanvragen van mensen die er met hun administratie niet meer uit komen. Vaak speelt ook een verandering in de persoonlijke situatie de administratie parten. Een geboorte, overlijden, echtscheiding of plotseling ontslag: het kan er allemaal voor zorgen dat iemand het overzicht op de cijferbrij kwijtraakt.

,,Sommige vragen zijn simpeler van aard. Dan zijn we er alleen om kort dingen op orde te brengen.’’ In andere gevallen gaat het om complexe schulden en is de vrijwilliger veel langer betrokken. ,,We zijn in principe een jaar betrokken bij iemand. Omdat we er van uit gaan dat iemand leerbaar is. Is iemands situatie na een jaar toch niet op orde, of dreigt het weer verkeerd te gaan, dan kijken wij of bewindvoering een optie is.’’ 

Tielenaren die hulp nodig hebben bij hun administratie kunnen contact opnemen met thuisadministratie@mozaiekwelzijn.nl

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland