Volledig scherm
Gala van het Lingecollege in het centrum van Tiel. © Foto: DG

Niet dansen maar zitten aan tafel: Lingecollege krijgt diner in plaats van eindexamenfeest

TIEL - Eindexamenleerlingen van het Lingecollege in Tiel gaan dineren in plaats van feesten. Op die manier hoopt de school de afsluiting van de schoolloopbaan alcoholvrij te maken.

Dat laat docent Coen van Ommeren desgevraagd weten. Hij is een van de organisatoren van het jaarlijkse gala van de middelbare school. ,,Als school willen we een alcoholvrij feest’’, zei hij eerder. ,,De vraag is hoe je dat kunt afdwingen.’’ Want ook al wordt er op het feest zelf geen alcohol geschonken, leerlingen kunnen van tevoren indrinken. ,,Controleren kan, maar dan ben je op zo’n feest meer politieagentje.’’

Plannen voor feest

De organisatie zat afgelopen week om tafel met onder meer de directie en leerlingenraad. Volgens Van Ommeren werd er door de jongerendelegatie enthousiast gereageerd op de dinerplannen. ,,Er zijn ook al plannen voor een feest na het eten; leerlingen zoeken onder meer naar locaties in de buurt.’’ Het diner moet vlak na de examens plaatsvinden. ,,En wij surveilleren; én serveren’’, aldus Van Ommeren. 

Eerder liet hij weten dat minimaal 175 tot 200 jongeren een kaartje moesten kopen om het afhuren van een restaurant financieel haalbaar te maken.

Kinderen regelen zelf gala

Scholen in de regio maken andere keuzes. Onder meer het Lek en Linge met locaties in Geldermalsen en Culemborg hanteert een alcoholvrij beleid, ook als de jongeren 18 jaar of ouder zijn. Op het Van Lodenstein College in Kesteren organiseert de school niks: kinderen regelen elk jaar zelf een gala. ,,Wij beginnen er niet aan: dan heb je ook geen discussie over zaken als wel of geen alcohol schenken’’, aldus locatiemanager Henk van Eckeveld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland