Volledig scherm
De gemeente Tiel gaat, samen met zoutproducent Niacet, bekijken of het haalbaar is panden te verwarmen met zoutwarmte. © Eigen foto

Nooit meer bibberen in Tiel dankzij zoutwarmte

TIEL - Warmt de Tielenaar binnenkort zijn handen met zoutwarmte? Het eerste onderzoek dat daarnaar is gedaan, stemt hoopvol.

De woningen en gebouwen in de gemeente ‘moeten op den duur van het aardgas af', meent milieu- en duurzaamheidswethouder Ben Brink. In haar zoektocht naar duurzame energiebronnen, vond de gemeente zoutproducent Niacet. En dat kan goed nieuws zijn voor de inwoners van Tiel-West, blijk uit het eerste onderzoek. De warmte die overblijft na de zoutproductie in de fabriek aan de Papesteeg, zou voldoende zijn om zo’n duizend woningen en 25 gebouwen van warmte te voorzien.

Betaalbaar

Toch zijn er nog een aantal horden te nemen voordat zoutwarmte in Tiel realiteit wordt. Zo moet nog worden onderzocht of de warmte wel betaalbaar is en welke investeringen er nodig zijn. Daarnaast is het de vraag hoe ervoor kan worden gezorgd dat er altijd genoeg warmte is. En of het haalbaar is de Niacet-warmte aan te bieden aan de omgeving.

Tiel is al langere tijd bezig bezig met duurzame warmte, maar die missie verloopt niet altijd even makkelijk.  In de nieuwbouwwijk Passewaaij moest een krap decennium geleden een aardgasloze revolutie doorgang vinden, maar het project met bodemwarmte in ‘buurt 7' strandde. Nieuwbouwwoningen kregen er, anders dan gepland, gewoon een gasaansluiting.

Haalbaarheid

Om de haalbaarheid van de zoutwarmte te onderzoeken, kreeg de gemeente 13.650 euro van het Nederlands-Duitse warmteproject Warmte in de Euregio. Bureau Greenvis, dat het eerste onderzoek uitvoerde, kreeg van de gemeente 5.850 euro. Zoutproducent Niacet wil meewerken als dat praktisch en technisch mogelijk is. De komende maanden wordt het project-zoutwarmte verder onderzocht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland