Volledig scherm
© DG

Onveilige kademuur voorlopig niet aan de beurt

TIEL - Met een grote berg grond, een graafmachine en een vrachtwagen aan de rand van de Waalkade, had het er alle schijn van dat in Tiel een begin zou worden gemaakt met het herstellen van de kademuur. Tiel De loswal, die al enige tijd op instorten staat, moet grondig gerenoveerd worden, maar de gemeente is nog niet zover dat met die klus kan worden begonnen. „Voordat we aan de slag kunnen, moeten we een traject doorlopen”, legt een woordvoerder van Tiel uit.

„De financiering, het maken van een voorlopig en definitief ontwerp, gesprekken met de stad, aanbesteding en uitvoering.” De berg grond op de kade heeft met het herstel van de keermuur dan ook niets te maken. "Wat je nu ziet is nog maar de helft en vanmiddag is alles hier weg", zegt een bouwvakker die ter plekke bezig is de grond weg te werken. „Deze grond wordt gebruikt bij de Westluidense Poort en is hier alleen tijdelijk opgeslagen.” Nu de bouw van het Tielse cultuurkwartier in het centrum van de stad vordert, is er op het bouwterrein te weinig ruimte beschikbaar voor opslag. In de voorlopige planning is de kademuur dit jaar nog niet aan de beurt.

Trappen
De gemeente begint in het voorjaar met de aanleg van nieuwe trappen die de kade verbinden met de hoger gelegen binnenstad. In september moeten deze af zijn. Daarna wordt, in 2018, de kademuur hersteld terwijl ook een deel van de kade opnieuw wordt ingericht. Ook dan is het doel om het werk voor september – als op de Waalkade Appelpop plaatsvindt – af te ronden.

Holle ruimtes
„De kademuur is nu niet bruikbaar zoals die bruikbaar zou moeten zijn. En het is niet veilig”, zegt een woordvoerder van Tiel. De wal van de Tielse vluchthaven is al ruim een jaar volledig afgesloten vanwege instortingsgevaar. Onder de bestrating zijn holle ruimtes ontstaan door het weglekken van zand in de Waal.

Rivierenland