Volledig scherm
Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek achter het klavier van het carillon in de Sint Maartenskerk. © William Hoogteyling

Ook online petitie om Tielse stadsbeiaardier en carillon te behouden

TIEL - Er is een online petitie gestart om de Tielse stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek - en het carillon in de Sint Maartenskerk - te behouden. Ruitenbeeks baan staat op de tocht door bezuinigingen van de gemeente.

De petitie heeft inmiddels de honderd ondertekeningen aangetikt en volgt op de papieren handtekeningenactie die de Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken afgelopen week is begonnen. De lijsten daarvoor liggen bij verscheidene ondernemers in de Tielse binnenstad, onder meer bij kapsalon Van Zwam, modezaak Blijdesteijn en de Primera.

Miljoenen besparen

Tiel zit financieel in de problemen en moet in de toekomst jaarlijks 2 tot 2.5 miljoen euro besparen om het hoofd boven water te houden. Dat betekent minder geld voor het cultuurbedrijf en verhoging van de ozb, maar ook het schrappen van de vaste aanstelling van stadsbeiaardier Ruitenbeek; een functie die hij sinds 2007 vervult. Zijn ontslag moet jaarlijks een bedrag van 20.000 euro uitsparen.

Ruitenbeek bespeelt wekelijks het carillon in de Sint Maartenskerk. Het klokkenspel werd in 1964 geplaatst als monument van wederopbouw en herinnering. Het geld ervoor werd bijeengebracht door de Tielse bevolking.

Quote

UNESCO heeft de beiaardcul­tuur bestempeld als immateri­eel erfgoed waar de gemeente een zorgplicht voor draagt. En het lijkt nu alsof die plicht wordt vergeten.

Bert van Setten

,,Onze actie heeft ook te maken met de beiaardcultuur’’, aldus Bert van Setten. Het lid van de Oudheidkamer is de aanstichter van de actie van de vereniging. ,,De UNESCO heeft de beiaardcultuur bestempeld als immaterieel erfgoed waar de gemeente een zorgplicht voor draagt. En het lijkt nu alsof die plicht wordt vergeten. De inkt van die UNESCO-verklaring is nog niet opgedroogd of zo’n beslissing komt langs.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland