Volledig scherm
Trouwen mag straks overal in Tiel. © ANP

Overal trouwen in Tiel met nieuwe regels

TIEL - Alle panden in Tiel worden aangewezen als gemeentehuis en vrijwel iedereen mag trouwambtenaar worden. Daarbij gaat Tiel goedkoop trouwen invoeren, als alternatief voor het veelgevraagde gratis trouwen. 

Tiel maakt het trouwen in de gemeente klantvriendelijker. In principe zijn er op dit moment maar twee trouwlocaties: het Ambtmanshuis en, voor grotere gezelschappen, de raadzaal. 

Sinds een aantal jaren is het mogelijk om als bruidspaar zelf een locatie aan te dragen. Dit gaat gepaard met veel administratieve rompslomp. Voor iedere locatie moet vervolgens een besluit genomen worden. Er moet onder meer aan bepaalde voorwaarden worden voldaan op het gebied van toegankelijkheid en veiligheid.

Met de nieuwe regels kunnen bruidsparen in principe overal in Tiel terecht. Er hoeft geen besluit te worden genomen, al moet er nog steeds rekening gehouden worden met de genoemde voorwaarden.

Trouwambtenaren

Er zijn nu zes vaste trouwambtenaren in Tiel waar bruidsparen uit kunnen kiezen. Er wordt echter regelmatig gevraagd naar de mogelijkheid om door een ander getrouwd te worden. Met de nieuwe regels wordt het mogelijk iemand voor een dag tot trouwambtenaar te benoemen. 

Voorwaarden zijn dat de aangewezen persoon een Verklaring omtrent gedrag kan overleggen. Daarbij wordt een gesprek met de kandidaat gevoerd waarin hij of zij wordt beoordeeld op een goede beheersing van de Nederlandse taal, spreekvaardigheid, een representatief voorkomen en op goede contactuele vaardigheden.

Gratis trouwen

Een huwelijksvoltrekking kost doordeweeks zo'n 560 euro, op zaterdag 980 euro. De gemeente is verplicht om ook te zorgen voor de mogelijkheid van kosteloos trouwen. De gemeente constateert dat steeds meer mensen, vermogend en onvermogend, hier gebruik van maken. Het kan in Tiel op maandag en woensdagmorgen. Deze momenten zijn altijd volgeboekt, de wachtlijst is inmiddels opgelopen tot vier maanden.

Om dit terug te dringen, gaat Tiel de mogelijkheid scheppen om tegen lage kosten te trouwen. Mensen kunnen dan kiezen tussen een huwelijk met ceremonie en een eenvoudig huwelijk zonder ceremonie. Daarnaast kunnen ze als locatie kiezen tussen het Ambtmanshuis of een spreekkamer op het stadhuis. Het kosteloze huwelijk is de meest sobere vorm. De exacte kosten van het goedkope trouwen zijn nog niet bekend. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland