Volledig scherm
ANP

Plan: tweede middelbare school inTiel

TIEL - Er zijn vergevorderde plannen voor een tweede middelbare school in Tiel. Adjunct-directeur Minke Knol van het Kalsbeek College in Woerden wil september volgend jaar het Erasmus College Tiel beginnen.

Het wordt een humanistische school voor mavo, havo en vwo, met klassen van maximaal 21 leerlingen. Maart dit jaar schrijft ze besturen van middelbare scholen in de wijdere regio aan of het Erasmus College daaronder kan vallen. In dat geval kan ze volgend jaar september starten. Ook met het katholiek basisonderwijs in Tiel zoekt ze contact. Lukt het niet onder een stichting te vallen, dan doet ze een eigen aanvraag bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dit is een procedure die vaak meer tijd in beslag neemt.

Wenselijk
Het besluit volgt na een onderzoek dat Knol vorig jaar deed bij de Universiteit Tilburg of een tweede middelbare school in Tiel wenselijk en nodig is. Knol was zelf in het verleden afdelingsleider aan RSG Lingecollege en ging er september vorig jaar weg. „Ik had andere opvattingen over hoe je onderwijs moet inrichten." Hoewel Tiel maar één middelbare school kent, gaan niet alle leerlingen erheen. "Zo'n 500 gaan buiten Tiel naar school.”

Kansen
Leerlingen in Nederland krijgen lang niet altijd dezelfde kansen, zegt ze. Met name kinderen uit kansarme gezinnen krijgen nogal eens lagere schooladviezen dan past bij hun intelligentie. „Een brede brugklas helpt voor leerlingen die laatbloeiers zijn. Daarnaast is huiswerkbegeleiding en extra taalles belangrijk om verder te komen. De school moet veel ruimte bieden voor creativiteit en bewegen.”

Rivierenland