Volledig scherm
Leerlingen van het Tielse RSG Lingecollege verlaten de school onder toezicht van de politie. © Raphaël Drent

Politie grijpt in na uit de hand gelopen examenstunt Tiel

TIEL - Een examenstunt op het Tielse RSG Lingecollege aan de Heiligestraat is volledig uit de hand gelopen en daarna afgeblazen. Er werd met eieren, stenen en vuurwerk gegooid. Ook zou een docent in zijn gezicht geslagen en liep een leerling een snijwond op.

,,Het was ineens oorlog binnen’’, zegt een leerling op straat. Daar probeert de politie met man en macht orde te creëren in de chaos. Met hordes fietsen scholieren weg van hun scholen.

Verkeerde intenties

Verschillende groepjes jongeren die zich ophouden rond de Heiligestraat vertellen een zelfde verhaal: leerlingen van de Teisterbantlaan - de RSG-locatie voor VMBO - kwamen in de eerste pauze rond 10.00 uur op bezoek met verkeerde intenties. De examenstunt van de Heiligestraat, die in het teken stond van zombies, werd verstoord. Er is gegooid met stenen, vuurwerk, eieren en meel.

In de school en op het plein probeerden leraren de orde te herstellen. Tevergeefs. Een docent werd volgens leerlingen in zijn gezicht geslagen, in de school werd met kliko's gegooid en daarbij sneuvelden ruiten. Een leerling liep daarbij een snijwond op. Een andere leerling zou door de hoeveelheid meel waarmee is gegooid van de trap zijn gevallen. Zij zou daarna naar het ziekenhuis zijn gebracht.

Een woordvoerder van de school ontkende vrijdagmiddag dat de politie heeft ingegrepen. Ook zou er volgens de school geen docent zijn geslagen. 

LEES OOK: Vrouw doet aangifte na uit de hand gelopen examenstunt

Bedoeling

Volledig scherm
Er werden verschillende ruiten ingegooid. © Raphaël Drent

Achter de stunt zat een verhaal van een virus, geïnfecteerde leerlingen en zombies. In een verduisterde school met quarantaines, ruimtes vol rook en escape rooms was het doel: overleving. Leerlingen konden zichzelf uit de chaos bevrijden door rond het middaguur een stormbaan op het sportveld te nemen. Zover kwam het echter niet. Tot grote spijt van de stuntcommissie. 

Matthys Zanen trok maandenlang de kar en kan zijn teleurstelling niet verbergen: ,,We wilden hier echt iets moois van maken en dat is verpest door een klein groepje leerlingen. Van buitenaf, maar volgens mij zijn er ook van onze eigen school leerlingen betrokken.’’

Teleurgesteld

Quote

Het is spijtig dat dit feest van buitenaf zo is verstoord.

Rob Knoben

Rob Knoben, afdelingshoofd van Havo 4 en 5, is teleurgesteld. ,,We hebben het hele verdere programma geschrapt omdat het niet meer verantwoord was om door te gaan. Ontzettend zonde. Je gunt examenleerlingen een mooie stunt als afsluiter en ze zijn hier maanden mee bezig geweest. Het was echt goed georganiseerd, hen valt niets te verwijten. Het is spijtig dat dit feest van buitenaf zo is verstoord.’’

Volledig scherm
Leerlingen ruimen op na de uit de hand gelopen examenstunt die in het teken stond van zombies. © Raphaël Drent

Rivierenland