Volledig scherm
De zwarte populier bij Opijnen. © William Hoogteyling

Populier van Opijnen lijkt behouden te kunnen worden

OPIJNEN - De Zwarte Populier in Opijnen lijkt behouden te kunnen worden bij de dijkversterking Tiel-Waardenburg. Het project blijkt over de hele linie een stuk minder ingrijpend te kunnen worden uitgevoerd, bevestigt projectleider Henk Havinga van Waterschap Rivierenland.

 In april komt het waterschap met een definitief ontwerp voor het dijktraject, maar zoals het nu lijkt, hoeft er aan de binnenkant van de dijk veel minder uitgebreid te worden. Ook in Opijnen kan de dijk buitendijks versterkt worden.

Marrigje Scheurwater, die zich al enige tijd druk maakt om de boom aan de voet van de Waaldijk bij Opijnen, is nog niet gerustgesteld. ,,Er moet nog verder onderzoek gedaan worden. We weten niet in hoeverre de wortels van de boom straks in de weg zitten en of machines toch dichtbij de boom moeten komen. Dat gaan we nu samen met het waterschap verder uitzoeken.’’

Scheurwater zegt redelijk vertrouwen in de toekomst van de boom te hebben. ,,Maar ik ben nog steeds alert.‘’ 

Buitendijks is geschikter

Projectleider Henk Havinga laat weten dat de komende maanden gebruikt worden om per deel van de dijk te kijken wat nodig is. ,,Je begint grof en kijkt dan steeds verder naar de details van de dijk, Je prikt steeds fijner in de grond. We hebben nu geconcludeerd dat bij Opijnen bijvoorbeeld de grond aan de buitenklant van de dijk veel geschikter is om de dijkversterking op te doen.’’

Veertig centimeter hogere dijk

Gemiddeld wordt de dijk veertig centimeter verhoogd op het hele traject. Voor verschillende plekken wil het Waterschap steeds andere manieren gebruiken om de dijk te versterken. Op locaties waar de dijk niet breder gemaakt kan worden, komen er dubbele damwanden in de dijk die voor stevigheid moeten zorgen.

De verfijning van de planning heeft er voor gezorgd dat er minder huizen moeten wijken voor de verbreding van de dijken op enkele plekken. In eerste instantie werd gedacht dat het er zestien zouden zijn, nu gaat het waterschap uit van zeven.  ,,Vier daarvan hebben we al verworven, met de overige drie gezinnen zijn we in gesprek‘’, zegt Havinga. 

Veel begrip voor noodzaak maatregelen 

Hoewel sommigen dus een huis of schuurtje moeten opgeven en anderen door de extra verhoging van de dijk net hun uitzicht op het water kwijtraken, merkt Havinga veel begrip bij de Rivierenlanders die langs de Waal wonen ,,Er is veel begrip voor nut en noodzaak van dijkversterking. Inwoners zien natuurlijk ook wat er speelt met de opwarming van de aarde en de vele overstromingen wereldwijd.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland