Volledig scherm
Een Tiny house in Someren-Heide. Tiel krijgt dergelijke huisjes nog niet. © Rinus Van Houts

Project voor duurzame huisjes in Tiel strandt definitief in protest

TIEL - Het is over en uit voor het project voor Tiny Houses in Tiel. Dat hebben wethouder Ben Brink en initiatiefneemster Ria Simons bekend gemaakt.

Na enige jaren van voorbereiding kwam Simons begin dit jaar met het plan voor een parkje met zelfvoorzienende huisjes in Tiel. De gemeenteraad toonde zich voorstander van zo'n kleinschalig initiatief om meer duurzaam te wonen. Op de favoriete beoogde locatie, het Eilandje bij de Vurenlaan, verenigden bewoners zich echter bij de eerste geluiden al direct in protest.

Twintig locaties

Hierop werd besloten opnieuw onderzoek te doen naar mogelijke locaties binnen de gemeente. Volgens Brink moet nu geconcludeerd worden dat het niet is gelukt. ,,We hebben van twintig locaties onderzocht of het er mogelijk was of niet. Uiteindelijk bleef er maar één van een particuliere eigenaar over. Het zag er zeer hoopvol uit, maar die laatste locatie is toch niet doorgegaan."

Wat Brink betreft is de zoektocht van de gemeente daarmee ten einde. ,,We hebben er al vreselijk veel tijd in gestoken. Dat hebben we met plezier gedaan, en in de overtuiging dat het zou lukken, maar helaas." Wel geeft de wethouder aan rekening te houden met de mogelijkheid voor Tiny Houses bij de uitbreiding van nieuwbouwwijk Passewaaij.

Initiatiefnemer Ria Simons is erg teleurgesteld. ,,Het valt mij heel erg tegen. De gemeente vindt, evenals de woningcorporatie, dat er geen  grond voor is. Mijn opvatting is dat ze het niet beschikbaar willen stellen."

Onbegrip

Simons zegt, ook bij het ambtenarenkorps, te stuiten op vooroordelen en onbegrip. ,,Eén ambtenaar heeft ons heel erg geholpen, maar de rest ging er al vanuit dat het niks zou worden. Ze achten het voortrekkerij: 'zomaar ergens in het groen wonen, dat wil iedereen wel'."

Quote

Ze hebben het meteen afgescho­ten, zonder dat iemand wist waar het over ging.

Ria Simons, Initiatiefnemer Tiny Houses Tiel

Het initiatief is volgens de Tielse in de knop gebroken, toen bewoners aan de Vurenlaan protesteerden. ,,Het Eilandje is de perfecte locatie", vindt zij nog steeds. ,,Ik dacht met een ontzettend leuk plan voor de buurt te komen. Met de mogelijkheid te picknicken, een buurtmoestuin: iets om saamhorigheid te brengen. Maar ze hebben het meteen afgeschoten, zonder dat iemand wist waar het over ging. Er is een hoop reuring gemaakt op basis van leugens. Vervolgens durfde de gemeente niet meer."

Ook bij de laatste overgebleven locatie, gaf de afkeur van de omwonenden de doorslag. Simons: ,,De eigenaar was heel enthousiast, totdat er reacties uit de buurt kwamen. We zijn niet aan voorlichting of een gesprek toegekomen."

Doorpakken

Quote

Alles wat anders is, wordt hier met ongeloof­lijk veel argwaan bekeken.

Ria Simons, Initiatiefnemer Tiny Houses Tiel

Uit een informatieavond voor belangstellenden voor deze manier van wonen, bleek dat er tientallen belangstellenden voor zijn. De politiek is ook altijd enthousiast geweest over het plan. De gemeente Tiel had daarom moeten doorpakken, vindt Simons. ,,We wilden een groen gezicht geven aan de stad. Het is zo jammer dat dat in Tiel blijkbaar niet kan. Alles wat anders is, wordt hier met ongelooflijk veel argwaan bekeken. Als je als gemeente niet durft door te pakken, komt er nooit iets van de grond."

De uitbreiding van Passewaaij, lijkt haar geen goede optie. ,,Dan moet je 385 euro per vierkante meter betalen. Voor mij, en voor een plan met veel groen een moestuin en dergelijke is dat onbetaalbaar. Voor mezelf geef ik het idee om zo te gaan wonen niet op maar voor Tiel is het denk ik afgelopen."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland