Volledig scherm
Deze helikopter werd door ProRail eerder gebruikt om beelden van de spoorlijnen te maken. De camera's hangen voor de neus. © ProRail

ProRail gaat de lucht in met heli om spoor Betuweroute te bekijken

Spoorwegbeheerder ProRail gaat de komende weken met een helikopter de lucht in om het traject van de Betuweroute vast te leggen. Inwoners van Rivierenland en de Betuwe zullen deze waarschijnlijk wel zien vliegen. 

De helikopter vliegt namelijk op een hoogte van gemiddeld 190 meter. Dat is lager dan gewoonlijk, waardoor de vliegbewegingen in het oog springen. Met de heli worden luchtfoto’s en laserscans gemaakt van het spoor. De helikopterpiloot heeft ongeveer een week nodig om alle opnamen te maken die nodig zijn.

Eigen kaart

ProRail gebruikt de opnamen om de eigen topografische kaart van het spoor -  de zogeheten basisbeheerkaart - te actualiseren. Tegelijkertijd worden er met de verzamelde data 3D-weergaven van bijvoorbeeld stations gemaakt.

De spoorwegbeheerder werkt al langer met een helikopter om goed in kaart  te brengen hoe de spoorlijnen erbij liggen. Dit gebeurt al sinds het najaar van 2017. Voorheen werd de basisbeheerkaart vooral bijgewerkt aan de hand van de luchtfoto's die elk voorjaar werden gemaakt. Traditionele luchtfoto’s geven echter niet alles altijd  goed weer. De loodrechtfoto’s die met de helikopter worden gemaakt, doen dit wel. 

Volledig scherm
De spoorlijnen die in augustus in beeld worden gebracht. © ProRail
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland