Volledig scherm
Een eerdere editie van Appelpop

Refill bekers op Appelpop: scholieren brainstormen over duurzaam Tiel

TIEL-  Leerlingen van RSG Lingecollege weten sinds deze week alles over zwerfafval. Drie klassen van 2 VWO werkten in opdracht van verschillende organisaties, zoals Rijkswaterstaat, de Gemeente Tiel en Appelpop, aan het project Expeditie Zwerfafval.

,,En dat was best hard werken hoor”, betoogt Dennis Spelt (13). Samen met zijn groepje ging de scholier aan de slag om het imago van Rijkswaterstaat iets te verbeteren. ,,Want wij wisten eigenlijk helemaal niet wat ze doen.” Klasgenoot Ryan van Belzen (14) gaat verder: ,,We keken wat ze nu deden met sociale media. Op YouTube stonden een paar filmpjes met heel weinig views. Dat werkt ook helemaal niet. Ons idee: huur een paar vloggers in die het onderwerp promoten. Dan begrijpen jongeren het ook veel sneller.”

Initiatiefnemers van het project zijn Grietje Holleman en Lonneke Crusio. ,,We focussen ons expres op deze leeftijdsgroep”, vertelt Holleman. ,,Niet dat zij de groep zijn die alles vervuilen, het is juist interessant om ze op deze leeftijd al te laten nadenken over het milieu.”

Nieuwe bekers voor Appelpop 

Een andere klant die graag duurzamer wilde werken, was popfestival Appelpop. ,,Dat snappen we wel”, zegt Sven Drent (14) zonder twijfel. ,,Het is altijd een grote bende na afloop. Overal die plastic bekertjes op de grond.” Daarom bedacht zijn groepje een handige refill beker, van hard plastic. ,,Je betaalt van tevoren een iets hoger bedrag, misschien vervelend voor de mensen. Maar daarna krijgen ze wel korting op hun bier.”

En als je na een biertje toch meer zin hebt in cola? ,,Dan spoelen ze de beker gewoon om bij de bar. Zo moeilijk is het allemaal niet.” Zelfs de aanschafprijs voor de bekers heeft Sven met zijn vrienden al bedongen. ,,Even bellen en we wisten het. 5000 euro voor 100.000 bekertjes. Daar moet Appelpop het wel mee redden.”

Refill-beker aan je broekriem

Uiteindelijk kon er maar één winnaar zijn. De prijs voor het origineelste idee ging naar een groepje meisjes dat baskets boven prullenbakjes wil ophangen. Het meest haalbare idee ging naar wederom een damesgroepje, met hetzelfde refill beker-idee als het groepje van Sven. Zij hadden alleen nog een clip toegevoegd, om de beker aan je broekriem te hangen.

De school en projectleiders in beraad welk duurzame idee ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Daar is vanuit de gemeente al een geldbedrag voor gereserveerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland