Volledig scherm
Bouwen op industrieterrein Medel. © Raphael Drent

Rivierenland komt over een paar jaar al bedrijventerreinen tekort

TIEL - De economie  draait, ook in de Regio Rivierenland, op volle toeren. En dat betekent dat bedrijventerreinen moeten uitbreiden of dat er extra bedrijventerreinen bij moeten komen.

 De stikstof- en pfas-problematiek dwarsboomt op dit moment de uitbreiding van Bedrijvenpark Medel bij Tiel. En dat is in economisch opzicht spijtig, want er is veel vraag naar een plek op Medel. Het is een van de weinige terreinen waar meerdere hectares aan één bedrijf uitgegeven kunnen worden. Juist naar dat soort grote bedrijfslocaties is veel vraag in Rivierenland.

De logistieke sector groeit als kool en de Regio Rivierenland speelt daarin landelijk een belangrijke rol. In een concept-rapportage, waar een regiocommissie zich volgende week over buigt, wordt gesteld dat er jaarlijks meer bedrijventerrein wordt uitgegeven dan vooraf was gedacht. 

Niet alle bedrijventerreinen even populair

Het gaat om 20 hectare per jaar, waar rekening was gehouden met 16 hectare. Omdat er in heel Rivierenland nog maar 89 hectare bedrijfsterrein voorhanden is, is snelle uitbreiding gewenst. Ook omdat niet elk beschikbaar bedrijventerrein net zo populair is als Medel, Hondsgemet in Geldermalsen of De Wildeman in Zaltbommel.

Dat zijn bedrijventerreinen die pal aan de snelwegen A15 en A2 liggen. Een bedrijventerrein als Doejenburg bij Maurik is net iets minder goed bereikbaar, daarom wordt daar nu onderzoek gedaan naar een nieuwe ontsluitingsweg naar de A15.

Medel dé plek voor XXL-locaties

Bedrijvenpark Medel, waarvoor Tiel een nieuw bestemmingsplan in de maak heeft om de stikstof en pfas-problematiek op te lossen, is dé locatie in Rivierenland voor de zogenoemde XXL-locaties. Die terreinen liggen altijd langs snelwegen.

Voorbeelden van huidige XXL-locaties (meer dan 10 hectares) in Rivierenland zijn vooral te vinden in Geldermalsen; het gaat daarbij om veiling Fruitmasters, conservenfabriek Coroos en de distributiecentra van AH en Blokker. Op Medel in Tiel zitten Kuhne en Nagel. 

Hoge verwachtingen in Opheusden

De Regio Rivierenland heeft ook hoge verwachtingen van het Agro Business Centre dat momenteel in ontwikkeling is langs de A15 bij Opheusden. Maar daarover is afgesproken dat daar alleen bedrijven mogen komen die een relatie hebben met laanbomen. Het moet zich ontwikkelen tot hét landelijke kennis- en bedrijvencentrum op het gebied van de laanboomteelt. 

Veel gemeenten vragen de Regio om zich niet louter te richten op nieuwe bedrijventerreinen. Zeker zo belangrijk is het om verpaupering van bestaande bedrijventerrein tegen te gaan. Dat is van belang voor de uitstraling van de bedrijven die er zitten en om eventuele nieuwkomers te trekken die lege plekken kunnen vullen.

  1. ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemeester Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd
    PREMIUM

    ‘Twijfels over evacuatie 1995? Totaal niet’; oud-burgemees­ter Henk Palm van Zaltbommel is verbaasd

    ZALTBOMMEL - Er was geen enkele twijfel over het besluit om de bewoners van de regio Rivierenland te evacuëren in januari 1995. Dat zegt Henk Palm, oud-burgemeester van Zaltbommel, in een reactie op uitspraken van zijn toenmalige collega Ed d’Hondt. ,,Ik weet dat we twijfels hadden. Dat ga je dan echter niet naar buiten brengen, want dan krijg je chaos”, aldus d’Hondt in een interview met De Gelderlander.

Rivierenland