Kassen in Haaften. Rivierenland is één van de grootste energieslurpers van ons land.
Volledig scherm
Kassen in Haaften. Rivierenland is één van de grootste energieslurpers van ons land. © William Hoogteyling

Rivierenland wil negen miljoen van het Rijk voor nieuwe plannen

TIEL/CULEMBORG - De samenwerkende gemeenten in het rivierengebied gaan opnieuw een poging doen om geld van het rijk los te weken. Rivierenland wil in een regiodeal negen miljoen van het rijk om te zorgen dat het gebied klaar is voor de toekomst. En iedereen moet dat gaan merken. 

Het kabinet wil niet alleen de Randstad aandacht (en geld) geven, maar ook de regio. Een van de manieren waarop Den Haag dit doet, is het sluiten van zogenoemde regiodeals. Vorig jaar werd de eerste reeks deals gesloten. Waar de regio FoodValley eerder dit jaar 70 miljoen wist binnen te slepen, lukte het de regio Rivierenland niet. In de tweede ronde hoopt de regio wel haar slag te slaan met negen miljoen voor diverse projecten in het gebied. Provincies, maatschappelijke organisaties en de gemeenten dragen dan ook zelf ongeveer hetzelfde bedrag bij. 

Drie grote uitdagingen 

De Waal is een genot, maar soms ook een bedreiging.
Volledig scherm
De Waal is een genot, maar soms ook een bedreiging. © Foto Raphael Drent

Het geld is volgens Gerdo van Grootheest van Culemborg bestemd voor het aanpakken van drie grote uitdagingen waar het gebied nu en in de toekomst mee kampt: de uitdagingen rond water van het laaggelegen rivierenland, het hoge energieverbruik in het gebied en de omgang met arbeidsmigranten en de relatief veel aanwezige laaggeletterden en lager opgeleiden in het gebied. 

Het plan is duidelijk anders dan het plan dat eerder dit jaar werd ingediend. ,,De doelen zijn niet anders. Maar we zijn ook door het rijk uitgenodigd om de kwetsbaarheid te laten zien. Je merkt dat elke regio als eerste maar al te graag wil laten zien hoe goed men is. Maar je  moet ook eerlijk kunnen zijn over je kwetsbaarheden. Donderdag heb ik ook in Den Haag gezegd dat we in feite gewoon vragen om hulp.’’ Sommige plannen die de regio wil uitvoeren staan al op papier, anderen moeten nog worden uitgewerkt.  

Iedereen moet het gaan merken 

Hoe dan ook is hij de Culemborgse burgemeester blij met het proces. ,,Los van of we het geld gaan krijgen is dat we als regio samen een heldere agenda hebben vastgesteld al winst. Dat moeten we hoe dan ook doortrekken.’’  In februari moet bekend worden of de regio het geld krijgt. Daar gaat de burger zeker iets van merken, stelt Van Grootheest. ,,Het moet echt een maatschappelijke deal zijn. In deze regiodeal valt ook op dat er in dit gebied veel burgercorporaties zijn, waarin burgers bijvoorbeeld werken aan het samen inkopen van energie, of samen regionaal vervoer gaan regelen. Dat geef aan hoeveel kracht er schuilt bij de inwoners.’’ 

Wat wil Rivierenland aanpakken met 9 miljoen?

1: De kwetsbaarheid van de fruitdelta.

,,De rivieren zijn onze grootste kracht. Juist vanwege die rivieren is hier zoveel fruitteelt en tuinbouw‘’, zegt Gerdo van Grootheest. ,,Maar we hebben ook te maken met de dreiging van het hoge water. En daarnaast is er ook nog de verdroging. Afgelopen zomer moesten alle zeilen bijgezet worden om te zorgen dat er overal gesproeid kan worden. We willen graag met het Rijk verder zoeken naar manieren om onze delta klaar te hebben voor de toekomst.’’

2: De hoge energierekening.

Met de regiodeal wil Rivierenland ook de strijd aangaan met de hoge energierekening van het gebied, vertelt van Grootheest. ,,We zijn na het Westland de grootste energieverbruiker van Nederland. Dat heeft alles te maken met de tuinbouw en de alle bedrijven in de Fruitdelta. Ik hoef niet uit te leggen dat we daar omwille van het milieu mee aan de slag moeten. Dit hangt overigens niet alleen af van geld van het rijk. We hebben nu al een project waarbij we kassen van het gas af willen halen. Maar daar kunnen we nog meer stappen in zetten.’’

3: Sociale uitdagingen

De derde uitdaging die Rivierenland te lijf wil gaan met geld van het rijk is de kwetsbare sociale samenstelling van het gebied. ,,Rivierenland kent ten opzichte van andere regio’s wat meer lager opgeleiden en laaggeletterdheid, en daarnaast veel arbeidsmigranten. Dat vergt her en der een aparte aanpak om te zorgen dat het gebied leefbaar blijft. Zo willen we bijvoorbeeld jongeren interesseren voor een loopbaan in de techniek, zodat de technische bedrijven hier voldoende personeel kunnen vinden.

Een Poolse supermarkt in hartje Tiel.
Volledig scherm
Een Poolse supermarkt in hartje Tiel. © Foto Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland