Volledig scherm
De ‘onderwijsflat’ van RSG Lingecollege aan de Teisterbantlaan voldoet niet meer. Het budget van Tiel is echter niet toereikend voor een flinke renovatie of nieuwbouw. Nu wordt bekeken of samen bouwen met het ROC een optie is. © Foto Jan Bouwhuis

ROC en vmbo willen samen nieuwe school bouwen tegenover Tiels station

Tiel moet een groot, nieuw schoolgebouw krijgen. Dat zou tegenover het station plaats moeten bieden aan leerlingen van het vmbo en het ROC.

Na flinke investeringen in een nieuwe mavo en een gerenoveerde havo/vwo, is er in Tiel straks niet genoeg geld meer over om de vmbo-locatie aan de Teisterbantlaan goed op te knappen. 

Een mogelijke oplossing wordt nu gezocht in een groot, gezamenlijk gebouw voor het ROC en het vmbo. Het Lingecollege en het ROC denken er aan een locatie op het veilingterrein. Dat bevindt zich schuin tegenover het station, tussen de Spoorstraat, Papesteeg en Mr. Thorbeckestraat.

Doorleren

,,Ons huidige pand is dusdanig oud dat we er iets mee moeten. Renovatie is erg duur dus nieuwbouw kan interessant zijn’’, verklaart ROC-directeur Cees Brouwer de interesse in een gezamenlijk nieuw onderkomen. 

Brouwer hoopt op ‘een aantrekkelijke uitkomst’ van een onderzoek - dat loopt inmiddels - naar de kosten van nieuwbouw. ,,Omdat ik voordelen zie in samenwerken. Investeringen in dure machines voor technisch onderwijs kun je voor twee scholen doen. Docenten zou je op twee scholen kunnen inzetten. En nieuwbouw geeft je de mogelijkheid om de school van de toekomst neer te zetten.’’

Quote

Nieuwbouw geeft je de mogelijk­heid om de school van de toekomst neer te zetten

Cees Brouwe, Directeur ROC Rivor

Ook voor leerlingen ziet de directeur een groot voordeel: ,,Doorleren wordt meer vanzelfsprekend als alles onder één dak zit.’’ 
De kosten voor een gezamenlijk schoolgebouw zouden voor rekening komen van de gemeente en het ROC dat voor huisvesting geld krijgt van het Rijk.

Renovatie Heiligestraat

In totaal trekt Tiel vooralsnog 25 miljoen euro uit om het voortgezet onderwijs middels moderne schoolgebouwen in de lift te krijgen. Voor 6,7 miljoen euro werd allereerst een nieuwe mavo gebouwd. Het gebouw aan de Heiligestraat - voor havo en vwo - is het eerstvolgende project. Voor een grootscheepse renovatie wordt 13,8 miljoen euro uitgetrokken. De eerste sloopwerkzaamheden beginnen na de jaarwisseling, een ruim jaar later moet het werk klaar zijn.

Als laatste zou de vmbo-locatie aan de Teisterbantlaan aan de beurt komen. Voor die renovatie is nog een kleine vijf miljoen beschikbaar, terwijl volgens de laatste inzichten zo'n 14 miljoen nodig zou zijn. Nieuwbouw is voor een zelfde bedraag haalbaar, schrijft wethouder Marcel Melissen in een update voor de gemeenteraad. ‘Het investeren van het beoogde budget in een opknapbeurt is in feite een desinvestering’. 

Tiel ziet een samengaan van de twee scholen aan het veilingterrein wel zitten. Volgens Melissen past de ontwikkeling bij de plannen die de gemeente heeft met die locatie. Die kan gebruikt worden voor onderwijs, werklocaties en woningen voor verschillende doelgroepen.

  1. Drie oorlogsfoto's Rivierenland in de race voor landelijke tentoonstelling, keuze van de Commissaris sneuvelt

    Drie oorlogsfo­to's Rivieren­land in de race voor landelijke tentoon­stel­ling, keuze van de Commissa­ris sneuvelt

    TIEL/ZOELEN/CULEMBORG - Van de jonge Siem die op de trein naar Zweden wacht tot de Culemborgse synagogekoster die weer opduikt: ook in Rivierenland zijn bijzondere oorlogstaferelen vastgelegd. Drie ervan zijn nog in de race voor een plekje in de tentoonstelling De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's. Opvallend: de keus van Commissaris van de Koning John Berends, de Tielse ‘puinexpres’, is gesneuveld in de publieksronde.

Rivierenland