Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Ruim achthonderd bezwaren tegen nieuw afvalsysteem

GELDERMALSEN - Er zijn ruim achthonderd bezwaren binnengekomen over de nieuwe  afvalstoffenverordening. In deze verordening is de invoering van een nieuw inzamelsysteem in Rivierenland geregeld. 

Dat laat inzamelaar Avri desgevraagd weten. Woensdag sloot de inspraaktermijn voor de laatste van de tien gemeenten waarin de verordening ter inzage lag.

Met het systeem van 'omgekeerd inzamelen' worden alleen herbruikbare grondstoffen (plastic, drankkartons, gft en papier) aan huis opgehaald. Inwoners moeten restafval zelf naar een ondergrondse container in de buurt brengen. Met name vanwege de aangekondigde sterke verhoging van de tarieven voor restafval, is veel ophef ontstaan over het invoeren van dit systeem.

Onvriendelijk

Bezwaarmakers vinden daarnaast dat het een ingrijpende en dure operatie om overal ondergrondse containers te plaatsen. Ze vrezen voor extra zwerfvuil en dumpingen van afval. Het zou onvriendelijk zijn voor inwoners, met name inwoners die niet goed ter been zijn. Bovendien zijn er inmiddels betere systemen zoals het achteraf scheiden afval, menen zij. 

De ingediende bezwaren worden inhoudelijk behandeld door het dagelijks bestuur van Avri. Dat wordt sinds kort gevormd door de wethouders Joost Reus van de gemeente Culemborg, Willem Posthouwer (gemeente Zaltbommel) en Stefan van Someren (Neder-Betuwe).

Quote

Zienswij­zen kunnen leiden tot aanpassin­gen in het nieuwe beleid

Woordvoerder, Avri

De reacties worden op inhoud beoordeeld en niet op aantal, laat de organisatie weten. ,,Het dagelijks bestuur weegt de zienswijzen mee bij het vaststellen van de nieuwe afvalregelgeving", zegt een woordvoerder. ,,Zienswijzen kunnen leiden tot aanpassingen in het nieuwe beleid. Uiterlijk medio augustus maken we het besluit bekend."

Tarieven

Er is besloten nog eens goed naar de verdeling van de tarieven te kijken. In het oude voorstel werd het basistarief, dat iedereen betaalt, licht verhoogd. Het variabele tarief, dat voor het inleveren van restafval betaald moet worden, verdrievoudigde bijna. Hier wordt mogelijk nog in geschoven, maar het gemiddelde totale tarief voor de inwoners moet hetzelfde blijven, heeft het bestuur besloten.

Avri is inmiddels begonnen met het uitrollen van het systeem in de toekomstige gemeente West Betuwe. Hier zijn inloopbijeenkomsten gehouden over de plaatsing van de ondergrondse containers. In september volgt een brief met de definitieve plaatsen. Hiertegen kan nog bezwaar worden aangetekend. Na de zomer volgen inloopbijeenkomsten in de overige zeven gemeenten. 

Een aantal gemeenten, waaronder Tiel, is het nog steeds niet eens met de invoering van het nieuwe systeem. Het nieuwe stadsbestuur heeft aangekondigd er alles aan te doen om het tegen te houden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland