Schoolbestuurder: ‘Minister moet ophouden met zeggen dat er geen geld is’

TIEL-  Het leerkrachtentekort in het onderwijs is nog altijd extreem zorgwekkend, vindt Jeroen Goes, voorzitter van stichting Fluvium openbaar onderwijs, mede-oprichter van de site lerarentekortisnu.nl.

,,En zolang de scholen zelf maar overuren blijven draaien, geeft de minister geen cent.”

Deze week bleek dat tal van scholen nog volop vacatures hebben voor het jaar. Bij Fluvium, zijn de meeste gaten gedicht.

,,Maar zonder zorgen op vakantie gaat dit jaar nog niet lukken”, vertelt Goes desgevraagd. ,,Niet alleen hebben wij wederom heel veel van onze leraren gevraagd dit jaar. Ook onze directeuren zag ik soms met hun tong tussen de voeten hangen. Ze zijn uitgeput.” 

Regelmatig directeuren voor de klas

Het tekort zorgde er op de scholen van Goes zelfs voor dat directeuren regelmatig zelf voor de klas stonden. ,,Al die dagen konden zij niet doen waar ze voor zijn aangesteld.’’ 

,,De minister moet dus ophouden met blijven zeggen dat er geen extra geld beschikbaar is”, gaat de schoolbestuurder verder. “ Zeker niet in deze tijden van economische groei.’’

Leerkrachten verdienen soms meer dan directeur

Volledig scherm
Jeroen Goes, bestuurder van Fluvium © Jeroen Goes

Volgens Goes is het vooral een financieel kwestie. ,,Op dit moment is het qua salaris nog altijd veel aantrekkelijker om in het voortgezet onderwijs te werken. Onze directeuren voeren soms sollicitatiegesprekken met leerkrachten die meer verdienen dan de directeur zelf. Het zorgt voor scheve verhoudingen.”

Dat had voorkomen kunnen worden met een nieuwe CAO.

,,Maar helaas, ook die onderhandelingen zijn geklapt. Met als kind van de rekening: de basisschool. Het kan niet zo zijn dat we komend schooljaar weer zoveel klassen naar huis moeten sturen, omdat de overheid nu enorme gaten laat ontstaan. Maar ik vrees dat mijn klaagzang nog even voort moet duren.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland