Volledig scherm
De beverrat is niet zo wijdverspreid in Nederland als de muskusrat. En dat wil Waterschap Rivierenland graag zo houden vanwege de veiligheid van de dijken.

Slimme kooi moet beverratten vangen en eenden weer vrijlaten

Waterschap Rivierenland heeft onlangs een korte proef gedaan met een slimme vangkooi. Die moet beverratten vasthouden - en andere dieren vrijlaten - op basis van een foto die de kooi zelf neemt.

De test die twee weken duurde is een samenwerking met studenten Toegepaste Biologie aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Zij ontwikkelden de slimme vangkooi die gebruik maakt van beeldherkenning en kunstmatige intelligentie.

De slimme vangkooien zijn uitgerust met een bewegingssensor, een accu, een modem en een camera. Daarmee is de kooi gekoppeld aan een database met beelden van diverse dieren. Herkent de camera een beverrat of muskusrat, dan gaat de val op slot. Zo niet, dan gaat het deurtje weer open. 

‘Geen eenden vast’

Doel van de slimme val is het voorkomen van bijvangsten. ,,Per jaar gaat het om zo'n 300 dieren die we onbedoeld aantreffen in een vangkooi. Denk aan eenden en andere watervogels’’, zegt woordvoerder Jelmer Krom van Waterschap Rivierenland.
Dat aantal is beperkt als je het vergelijkt met de jaarlijkse vangst van zo'n 1000 beverratten en 30.000 muskusratten. ,,Maar het is wel prettig als je vangt wat je daadwerkelijk wil vangen’’, aldus Krom.

Waterschap Rivierenland heeft de innovatieve val overigens niet ingezet in de wateren in deze omgeving, maar in de Achterhoek en voorbij Nijmegen aan de grens met Duitsland. ,,Dat is de plek waar we beverratten bestrijden. We vangen ze voor ze het land in komen. Slechts een enkeling zal het redden om voorbij Tiel te komen.’’

Meerwaarde

Toch ziet Krom een meerwaarde in de nieuwe val. ,,Misschien nog niet nu, er moeten nog wel een paar slagen worden gemaakt, maar voor de toekomst is dit interessant. Als je er beverratten mee kunt vangen, waarom dan geen muskusratten?’’

Het waterschap - dat de testresultaten interessant noemt - staat open voor meer proeven. Die zijn ook nodig, weet men na de eerste proef. ,,Er is bijvoorbeeld gebleken dat we van één diersoort minstens honderd foto’s in een database moeten hebben om het gevangen dier echt goed te kunnen herkennen. Dat is iets waar de onderzoekers mee verder kunnen.’’

HAS-studenten werken tevens aan minder zware versies van de vangkooi. ,,De materialen zijn nu nog niet zo licht als we zouden willen.” De slimme vangkooi die de studenten hebben bedacht, is genomineerd voor de Impactprijs Groen Onderwijs.

Rivierenland