Volledig scherm
SZR krijgt een nieuw revalidatiegebouw in Tiel. © Google Streetview

Stichting Zorgcentra Rivierenland krijgt nieuw revalidatiegebouw in Tiel en vertrekt uit ziekenhuis

Stichting Zorgcentra Rivierenland (SZR) krijgt een nieuw revalidatiegebouw. In 2020 moet er op het terrein van woonzorgcentrum Vrijthof in Tiel een nieuw appartementencomplex staan. De eerste werkzaamheden beginnen volgende week.

In het pand komen in totaal 51 zorgappartementen, verdeeld over drie etages. Volgens Wilma van Vlaanderen, manager Revalidatie bij SZR, wordt elke verdieping een andere afdeling. ,,Dat zijn neurologie, orthopedie en amputatie én COPD met ‘overig’.’’ Ook komt er een zogenoemde multidisciplinaire ruimte waarin verschillende therapiemogelijkheden aan bod komen, bijvoorbeeld het opnieuw leren van het bereiden van een maaltijd. Het systeem SilverFit, waarmee mensen digitaal oefeningen kunnen doen, krijgt eveneens een plek.

35 vierkante meter

De nieuwbouw biedt daarmee onderdak aan de geriatrische revalidatiezorg, gericht op kwetsbare ouderen. Het gaat in de meeste gevallen om revalidatie die enkele dagen of weken duurt. ,,Maar een langere revalidatie kan ook’’, aldus Van Vlaanderen. De tijdelijke bewoners komen in appartementen van elk zo’n 35 vierkante meter. Als het pand in de toekomst een andere bestemming krijgt, kunnen de wooneenheden worden uitgebreid. ,,Bijvoorbeeld voor zelfstandig wonen met thuiszorg.’’

Volgens Van Vlaanderen betekent de nieuwbouw dat de organisatie haar afdeling in het Ziekenhuis Rivierenland sluit zodra het nieuwe pand klaar is. ,,We zitten in het verouderde deel’’, stelt de manager. ,,Dat voldoet niet aan de eisen. We willen de revalidatielocatie op één plek.’’ Dat houdt ook in dat de twee revalidatiefaciliteiten uit het hoofdgebouw van SZR vertrekken.

‘Bijna energieneutraal’

Volgende week begint de inrichting van de bouwplaats. In de week van 18 februari worden in ongeveer een week tijd de heipalen in de grond geslagen. Als alles volgens planning verloopt, is het ovaalvormige gebouw in de loop van 2020 klaar voor gebruik. Het pand wordt volgens Van Vlaanderen ‘bijna energieneutraal’. Het gebouw wordt onder meer voorzien van warmtepompen, ledverlichting en zonnepanelen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland