Volledig scherm
De plek waar de Hanzetoren van Tiel moet komen. © Raphael Drent

Tekeningen in de prullenbak: Hanzetoren in Tiel gaat er helemaal anders uitzien

TIEL - De plannen voor de te bouwen Hanzetoren in Tiel zijn drastisch veranderd. Het aangezicht wordt anders en het aantal appartementen is gereduceerd. 

Dat bevestigt Maarten Heersema van bouwbedrijf Heijmans dat het project-Hanzetoren uitvoert. Aanvankelijk zouden er 69 appartementen en twee penthouses verrijzen op het perceel aan de Binnenhoek, maar dat wordt volgens Heersema ‘waarschijnlijk een iets kleiner aantal; zo rond de 65 appartementen.’

Drastischer voor de omgeving is de aanpassing van de gevel. Heersema verwijst naar de website hanzetoren.nl waarop tekeningen van de voorzijde staan. ,,Dit ontwerp hebben we losgelaten’’, vertelt hij. ,,Deze gevel gaat 'm niet worden.’’ Wat er voor in de plaats komt, kan Heersema niet zeggen. Ook wil hij niet ingaan op de oorzaak van de wijziging van plannen. Wel meldt hij dat die niet in de directe omgeving rond het bouwterrein moet worden gezocht.

Plan in de ijskast

De toren was begin deze eeuw al opgenomen in de eerste plannen voor de Heuvelhof, later beter bekend als de Kranshof. Bij oplevering van een daarbij horend complex met onder meer appartementen en twee supermarkten, was een lap grond vrijgehouden voor de toren. De woningen van het hele project Binnenheuvel gingen echter minder makkelijk van de hand dan verwacht. Ook over de veiligheid van het hoge gebouw rezen vragen. Terwijl de markt voor dergelijke appartementen inzakte, belandde het plan voor de toren in de ijskast.

Bodemsanering

Toen het plan nieuw leven ingeblazen werd, was de verwachting dat de verkoop van de te bouwen appartementen na de zomer van 2017 zou starten. Dit is echter nog altijd niet van de grond gekomen. Voordat er überhaupt een steen kan worden gelegd, moet eerst bodemsanering plaatsvinden. Begin dit jaar oordeelde Gedeputeerde Staten van Gelderland dat er sprake was van ernstige bodemverontreiniging op het bouwterrein. De risico’s voor mens en milieu waren niet van dien aard dat de bodem snel moest worden gesaneerd, iets wat tot op heden ook nog niet is gebeurd. Volgens Heersema wordt dat pas gedaan bij de bouwvoorbereidingen.

De verwachting is dat er over enkele maanden meer duidelijkheid komt over de toekomst van de woontoren.

Volledig scherm
De locatie aan De Binnenhoek waar de Hanzetoren moet komen te staan. © Raphael Drent
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland