Volledig scherm
Kinderen doen verkeersexamen in Tiel. © Foto Jan Bouwhuis

Tiel bungelt onderaan op lijst van veiligste fietssteden voor kinderen

TIEL - In Tiel, Amsterdam, Oostzaan en Hilversum laat de veiligheid voor fietsende kinderen te wensen over.  ,,Wij hopen dan ook dat gemeenten die niet goed scoren samen met onze vrijwilligers gaan werken aan verbetering’’, aldus directeur van de Fietsersbond Saskia Kluit.

,,Als je jong bent, dan wordt de basis gelegd voor de rest van je leven. Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen’’, aldus Kluit.

Een op de vijf gemeenten niet veilig

In een op de vijf Nederlandse gemeenten (19,4 procent) voelt het voor kinderen niet veilig om naar school te fietsen. Dat zegt de Fietsersbond op basis van reacties die zijn binnengekomen op de verkiezing Fietsstad 2020, waarvan de uitslag eind februari wordt bekendgemaakt.

De veiligheid wordt onder meer afgemeten aan het aantal doorgaande fietsstroken waarbij zo min mogelijk hoeft te worden overgestoken. De stroken moeten bovendien breed genoeg zijn om ouder en kind naast elkaar te kunnen laten fietsen.

Autoluwe gebieden

Ook autoluwe gebieden in een straal van 100 meter rond een school zijn van belang en fietspaden langs de kortparkeervoorzieningen (Kiss & Ride) voor gemotoriseerd verkeer.

Veenendaal doet het juist wel goed. Samen met Houten en de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland scoort de stad het beste qua veiligheid voor de jongste fietsers.

Quote

Als je als kind fietsen als onveilig ervaart, dan is het heel moeilijk om van die perceptie af te komen

Saskia Kluit , Directeur Fietsersbond

Rivierenland