Volledig scherm
© ANP

Tiel en de wietproef: ook de gemeenteraad wil nu meedoen

TIEL - Tiel wil meedoen aan de landelijke wietproef. De gemeenteraad schaart zich achter de aanmelding voor deelname. Dat betekent nog niet dat Tiel ook daadwerkelijk meedoet: die beslissing is uiteindelijk aan het ministerie.

Bij deelname mogen de vier coffeeshops die Tiel kent uitsluitend wiet in- en verkopen die afkomstig is van telers die door het Rijk worden aangewezen en gecertificeerd. Tiel had zich al aangemeld, omdat dit voor 10 juni moest. De gemeenteraad gaf hier woensdagavond ook akkoord op.

Financiële zekerheid

Quote

Ook als het budget op is, gaat Tiel hier niet onder lijden

Burgemeester Hans Beenakker, Gemeente Tiel

Doorslag voor veel fracties geven de toezeggingen die ministers Ferd Grapperhaus en Bruno Bruins aan burgemeester Hans Beenakker deden. Daarin werd onder meer financiële en juridische zekerheid beloofd. ,,Er is nu een budget, maar ook als dit straks op is, gaat Tiel hier niet onder lijden”, verzekert Beenakker de gemeenteraad. ,,In dat geval vangt de staat die tekorten op.”

Ook wil Beenakker iets kwijt over de aanpak om straatverkoop tegen te gaan. ,,We gaan met de coffeeshops en kwekers in gesprek, zodat het aanbod zo goed mogelijk is. Want daar lag de grote angst: een gebrek aan diversiteit, wat straatverkoop in de hand kan werken.”

Met het besluit gaat de gemeenteraad voorbij aan het advies van de politie, dat eerder al een negatief advies uitgaf. Bij de politie bestaat het vermoeden dat de geteelde verdovende middelen ondanks deelname van coffeeshops aan het experiment alsnog bij de consument belanden, maar dan via het illegale circuit. ‘Dit zou betekenen dat de overlast, in welke vorm dan ook gaat toenemen. En daar heeft de burger hinder van’, schreef de politie in een advies.

ChristenUnie en CDA tegen

Alleen de ChristenUnie en CDA stemden tegen, omdat zijn principieel tegen legalisering van wiet zijn. ,,Het maakt mensen inactief, werkt werkloosheid in de hand en zorgt ervoor dat de gebruiker buiten de samenleving komt te staan, betoogde Martin Koning van de ChristenUnie. ,,Het illegale karakter houdt nu nog mensen tegen om wiet te gebruiken. Met het reguleren verdwijnt ook die drempel”, vreest de fractievoorzitter.

Tiel heeft al jarenlang de wens om de coffeeshops te verhuizen naar de rand van de stad. De gemeente gaat in de komende maanden onderzoeken hoe dit samen kan gaan met mogelijke deelname aan de wietproef.

Drie van de vier coffeeshops in Tiel zijn geen voorstander van de proef. Wanneer het ministerie Tiel aanwijst als een van de deelnemende gemeenten, hebben zij geen andere keus meer dan meewerken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland