Tiel en de wietproef: ook de gemeenteraad wil nu meedoen
TIEL - Tiel wil meedoen aan de landelijke wietproef. De gemeenteraad schaart zich achter de aanmelding voor deelname. Dat betekent nog niet dat Tiel ook daadwerkelijk meedoet: die beslissing is uiteindelijk aan het ministerie.
Delen per e-mail
Bij deelname mogen de vier coffeeshops die Tiel kent uitsluitend wiet in- en verkopen die afkomstig is van telers die door het Rijk worden aangewezen en gecertificeerd. Tiel had zich al aangemeld, omdat dit voor 10 juni moest. De gemeenteraad gaf hier woensdagavond ook akkoord op.
Financiële zekerheid
Ook als het budget op is, gaat Tiel hier niet onder lijden
Doorslag voor veel fracties geven de toezeggingen die ministers Ferd Grapperhaus en Bruno Bruins aan burgemeester Hans Beenakker deden. Daarin werd onder meer financiële en juridische zekerheid beloofd. ,,Er is nu een budget, maar ook als dit straks op is, gaat Tiel hier niet onder lijden”, verzekert Beenakker de gemeenteraad. ,,In dat geval vangt de staat die tekorten op.”
Ook wil Beenakker iets kwijt over de aanpak om straatverkoop tegen te gaan. ,,We gaan met de coffeeshops en kwekers in gesprek, zodat het aanbod zo goed mogelijk is. Want daar lag de grote angst: een gebrek aan diversiteit, wat straatverkoop in de hand kan werken.”
Met het besluit gaat de gemeenteraad voorbij aan het advies van de politie, dat eerder al een negatief advies uitgaf. Bij de politie bestaat het vermoeden dat de geteelde verdovende middelen ondanks deelname van coffeeshops aan het experiment alsnog bij de consument belanden, maar dan via het illegale circuit. ‘Dit zou betekenen dat de overlast, in welke vorm dan ook gaat toenemen. En daar heeft de burger hinder van’, schreef de politie in een advies.
ChristenUnie en CDA tegen
Alleen de ChristenUnie en CDA stemden tegen, omdat zijn principieel tegen legalisering van wiet zijn. ,,Het maakt mensen inactief, werkt werkloosheid in de hand en zorgt ervoor dat de gebruiker buiten de samenleving komt te staan, betoogde Martin Koning van de ChristenUnie. ,,Het illegale karakter houdt nu nog mensen tegen om wiet te gebruiken. Met het reguleren verdwijnt ook die drempel”, vreest de fractievoorzitter.
Tiel heeft al jarenlang de wens om de coffeeshops te verhuizen naar de rand van de stad. De gemeente gaat in de komende maanden onderzoeken hoe dit samen kan gaan met mogelijke deelname aan de wietproef.
Drie van de vier coffeeshops in Tiel zijn geen voorstander van de proef. Wanneer het ministerie Tiel aanwijst als een van de deelnemende gemeenten, hebben zij geen andere keus meer dan meewerken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Top 2000 Rivierenland: alleen in Culemborg staat Danny Vera niet bovenaan (en andere verrassingen)
RIVIERENLAND - De Top 2000, de lijst met 2000 ‘beste nummers aller tijden’, wordt met kerst gestart op Radio 2. Weten hoe jouw gemeente heeft gestemd? Bekijk het hier! -
PREMIUM
Jaarwisseling kost Rivierenland tienduizenden euro’s
TIEL/GELDERMALSEN - Ondanks het vuurwerkverbod heeft de jaarwisseling voor tienduizenden euro's schade gezorgd aan het straatmeubilair in Rivierenland. Met een kostenpost van dik 36.000 euro voert de gemeente Tiel vooralsnog het schadelijstje aan. -
Jongerenwerkers polsen waar jongeren last van hebben tijdens corona
TIEL - Waar hebben jongeren last van tijdens de coronacrisis? Met die vraag in het achterhoofd gaan de jongerenwerkers van Mozaïek Welzijn de komende dagen aan de slag op Instagram. -
PREMIUM
Afgebrand privéhuis langs A15 eindelijk opgebouwd: 'Alleen de sm-kamer is nog niet af’
WADENOIJEN - Ruim een jaar geleden brandde de monumentale boerderij waarin privéhuis A15 Girls huisde, volledig af. Maandag zou het pand in Wadenoijen - in oude luister hersteld - worden geopend. Maar daar ging een streep doorheen door corona -
ja of nee? Poll: moet Tiel meedoen aan de wietproef?
Moet Tiel meedoen aan de wietproef? Woensdag beslist de gemeenteraad erover. De politie ziet het niet zitten, die vreest dat mogelijke deelname aan het experiment met gereguleerde wietteelt zorgt voor meer straatverkoop. Wat moet de gemeenteraad doen?
-
Inwoners Avri-gemeenten gaan definitief meer afvalstoffenheffing betalen
Inwoners van de acht Avri-gemeenten gaan volgend jaar 270 euro aan afvalstoffenheffing betalen. Daar komt nog een variabel tarief van 1 euro per elke dertig liter restafval bij. De tarieven werden maandag bekend gemaakt door Avri. -
Flinke botsing op Provincialeweg bij Kapel-Avezaath
TIEL - Twee auto’s zijn zondag op de Provincialeweg N834 bij Kapel Avezaath flink met elkaar in botsing gekomen. Hierdoor raakte zeker een persoon gewond. -
Politie: ‘Dealen op straat neemt toe door wietproef’
TIEL De politie vreest dat mogelijke deelname van Tiel aan het experiment met gereguleerde wietteelt zorgt voor meer straatverkoop. Dat meldt de politie in een advies aan de Tielse gemeenteraad.
7 reacties
Cerberus
Gerrit Louter
Enspijk
a. jansen
MaartenDukenburg