Volledig scherm
© Bram van de Biezen

Tiel in hoger beroep om herplanten bomen oude glasfabriek

TIEL - De bomen die door de bedrijven Recycling Tiel en De Kellen gekapt zijn op het terrein van de voormalige glasfabriek in Tiel, moeten herplant worden. De gemeente Tiel blijft bij dat standpunt, al oordeelde de rechter anders. 

In juli vernietigde de rechter de herplantplicht voor 371 bomen die Tiel oplegde. Tiel gaat nu in hoger beroep tegen die uitspraak. 

Reden om de herplantplicht te vernietigen was dat de gemeente niet kon laten zien dat er een grens voor de bebouwde kom was vastgesteld, die aangeeft dat de gemeente hier het bevoegde gezag is als het gaat om het kappen van bomen. Tiel kon dit, ook na meermalen uitstel te hebben gekregen, niet aantonen. 

Nieuw onderzoek

Bij nieuw archiefonderzoek hebben de Tielse ambtenaren het echter wel boven water gekregen. De grens is volgens hen in 1997 op de voorgeschreven wijze vastgesteld en gepubliceerd. Reden om nu van de hoogste rechter een uitspraak te vragen over de opgelegde herplantplicht die bestaat uit het daadwerkelijk herplanten van 110 bomen en het betalen van een financiële vergoeding van 500 euro per boom voor de overige 261 bomen (130.500 euro). Dit geld wordt dan gebruikt om elders in de gemeente bomen te planten. 

Het Recyclingbedrijf dat het terrein van de oude glasfabriek van ACG kocht, kapte volgens de Omgevingsdienst Rivierenland die de zaak onderzocht in totaal ruim 1.500 bomen illegaal. Het merendeel van de bomen valt onder het gezag van de provincie. Die heeft bepaald dat van de 1.150 bomen er 220 vervangen moeten worden. Voor de overige bomen geldt de financiële compensatie van 500 euro voor het herplantfonds van Tiel. Dat komt neer op 465.000 euro. Ook daarover loopt nog een rechtszaak.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland