Zinder cultuurcentrum en parkeergarage Westluidense Poort uit de lucht.
Volledig scherm
Zinder cultuurcentrum en parkeergarage Westluidense Poort uit de lucht. © Foto Jan Bouwhuis

Tiel kan voorlopig niks doen met acht ton die op de plank ligt te lonken

TIEL - Het juridisch getouwtrek tussen de gemeente Tiel en ontwikkelaar VolkerWessels over de bouwkosten van het project Westluidense Poort, krijgt een nieuwe aflevering. De stad hoeft vooralsnog niet de geëiste 3,5 miljoen euro te betalen, maar de bouwer gaat wel in hoger beroep. 

Voor Tiel betekent het dat er ruim acht ton op de plank ligt te lonken, maar waar ze niks mee kan. Dat geld - 855.000 euro - was aanvankelijk bedoeld om onvoorziene kosten rond het project Westluidense Poort mee te dekken. Komt dat vrij, kan Tiel het besteden aan andere dingen. 

En dat zou best goed uitkomen, de stad staat er financieel namelijk niet heel rooskleurig voor. Vorig jaar nog was het nog trekken en duwen om een structurele bezuiniging van miljoenen op papier te krijgen.

Geld in fonds voor aantrekkelijke stad

Quote

We zullen weer door een hele procedure moeten. Het zal wel weer een lange worden, vrees ik.

Wethouder Marcel Melissen

,,Het geld hadden we in het investeringsfonds willen storten’’, laat een woordvoerder van de gemeente weten. Daarmee wil Tiel in de toekomst investeren in onder meer de openbare ruimte en een aantrekkelijke stad. 

Verantwoordelijk wethouder Marcel Melissen noemt de situatie ‘niet leuk'. ,,We zullen weer door een hele procedure moeten. Het zal wel weer een lange worden, vrees ik.’’

In de clinch met VolkerWessels

Tiel ligt in de clinch met ontwikkelaar VolkerWessels. Inzet van dat dispuut zijn de kosten die zijn gemoeid met het bouwproject Westluidense Poort, waar onder meer de gelijknamige parkeergarage en cultureel centrum Zinder onderdeel van zijn.

 Samen met het onder handen nemen van de openbare ruimte eromheen hing er een kostenplaatje aan van 43 miljoen euro.

Aan VolkerWessels om dat project uit de grond te stampen, waar een vast bedrag voor werd afgesproken. De werkzaamheden op het terrein waar vroeger een gasfabriek en autogarage stonden, begonnen begin 2014.

Leek goed te gaan

Aanvankelijk leek het allemaal goed te gaan, tot de bouwer eind 2016 naar buiten trad met een bericht over een financiële strop. Eenmaal aan het graven geslagen kwam het bedrijf naar eigen zeggen veel meer vervuiling en puinresten tegen dan vooraf was opgegeven. 

Komt bij dat het project ook nog vertraging opliep. Zaken die een extra kostenpost opleverden van miljoenen. En die VolkerWessels niet van plan was uit eigen zak te betalen.

Raad van Arbitrage

Maar de gemeente Tiel óók niet. Reden voor de ontwikkelaar om een zaak aan te spannen bij de Raad van Arbitrage voor de Bouw om een bedrag te vorderen van ruim 3,5 miljoen, opgebouwd uit onder meer ‘planningsconsequenties’ (ruim 425.000 euro) en een krappe 1,5 miljoen aan saneringskosten. 

De Raad veegde de vorderingen van tafel: VolkerWessels moest zelfs 15.000 euro aan proceskosten aan Tiel terugbetalen. Op de vraag wat de kwestie betekent voor de relatie tussen Tiel en VolkerWessels, laat de gemeentewoordvoerder weten dat het ‘een zakelijk geschil’ is.

VolkerWessels wil niet reageren op vragen over projecten die bij de rechter liggen.

Rivierenland