Volledig scherm
Tiel gezien vanuit de lucht. © Jan Bouwhuis

Tiel maakt regels om beter toe te zien op arbeidsmigranten

TIEL - Tiel gaat werk maken van het verbeteren van de woonomstandigheden van arbeidsmigranten in de stad. Daarbij moet ook overlast voor omwonenden afnemen. Belangrijkste maatregel is het instellen van een maximum aantal bewoners dat, buiten gezinsverband, in een gewoon huis mag wonen.

Er wordt onderzocht hoe dit in de huisvestingsverordening geregeld kan worden. Daarbij wil de gemeente de mogelijkheid hebben om het aantal panden met kamerverhuur in een bepaalde buurt te kunnen beperken. Tiel wil beter toezien op de veiligheid in de panden, wie er verblijven en of er mogelijk sprake is van uitbuiting.

Overlast
Hoewel ze tot nog toe niet specifiek geregistreerd werden, zijn er zo'n twintig panden met arbeidsmigranten bekend. Dit brengt volgens de gemeenten 'wel eens' overlast met zich mee. Vooral in de vorm van parkeeroverlast en geluid in de avonduren, in combinatie met overmatig alcoholgebruik. Ook zou de omgeving van zo'n huis vaak verrommelen, en zou de sociale cohesie in de buurt afnemen. Door de groeiende aantallen neemt dit toe.

Inspectie
De meeste panden zijn bezocht voor inspectie, waarbij verbeteringen met de eigenaren worden besproken. Een schuur die in gebruik was als woning is gesloten.

Rivierenland