Volledig scherm
© Eveline Van Elk

Tiel moet betalen om voorlopig niet mee te gaan in nieuw afvalsysteem

TIEL - Avri geeft Tiel een jaar uitstel om mee te doen aan het nieuwe regionale afvalsysteem, maar dat brengt wel kosten met zich mee. En na een jaar moet Tiel echt de knoop doorhakken: mee met Avri of op eigen houtje verder.

Tiel was altijd al tegen de invoering van het systeem waarbij de inwoners hun restafval zelf naar een ondergrondse container moeten brengen. Het zou klantonvriendelijk zijn, leiden tot meer zwerfafval en dumpingen en er zouden inmiddels betere methoden van afvalinzameling zijn. Daarbij werd later bekend dat de tarieven voor het restafval bijna drie keer zo hoog worden. 

De nieuwe coalitie in de stad weigerde zich neer te leggen bij deze keuze door de meerderheid van de tien gemeenten in het Avribestuur. Er is zelfs in het coalitieakkoord opgenomen dat Tiel niet akkoord gaat met het nieuwe systeem.

,,We gaan niet iets er doorheen drukken dat de inwoners totaal niet zien zitten’’, zegt wethouder Frank Groen die Tiel vertegenwoordigt in het bestuur. ,,Ik heb me er met hand en tand tegen verzet en in zekere zin is dat gelukt.’’

Kosten

Het liefst was Tiel gewoon onder de huidige condities met het huidige systeem doorgegaan, maar dat is geen optie stelt Avri. ,,Er zijn al kosten gemaakt bijvoorbeeld voor de aanschaf van de containers’’, zegt voorzitter Joost Reus. ,,We willen ruimte bieden voor uitstel, maar dan moet die wel door Tiel betaald worden. Na een jaar moet Tiel echt aangeven: gaan we door met Avri of gaan we het zelf doen.’’

Groen heeft  twee opties meegekregen. Het handhaven van het huidige  systeem voor nog een jaar in Tiel kost circa 5 ton extra. Als met het huidige systeem de grijze container niet eens in de twee, maar eens in de vier weken wordt opgehaald, kost dat circa 2,5 ton. De gemeenteraad krijgt de opties op 29 augustus voorgelegd om een besluit te nemen.

Uitstappen

,,Het is het beste van het slechte dat we eruit slepen’’, zegt Groen. ,,We kunnen het systeem ook volgend jaar samen met de rest in laten gaan maar dat heeft zeker niet de voorkeur. We kunnen helemaal uit de Avri stappen, maar dat kost tien miljoen. Dat hebben we niet.’’

Het jaar uitstel zou soelaas bieden, stelt Groen. ,,Dan kun je kijken hoe het in andere gemeentes gaat. Er zijn meer gemeenten die bedenkingen hebben bij het systeem. Wij willen naar maatwerk toe.’’ 

West Maas en Waal is ook uitgesproken tegenstander van het nieuwe inzamelsysteem. Reus laat weten dat deze gemeente dezelfde optie voor een jaar uitstel krijgt aangereikt als Tiel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland