Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Sem van der Wal

Tiel neemt afscheid van veel zorgaanbieders en wil via eigen portaal meer grip op kosten

TIEL - Tiel wil meer grip op de zorgkosten. Daarom gaat de gemeente afscheid nemen van een fors aantal zorgaanbieders. Ook wordt een ‘Sociale Poort’ opgericht.

Per 2023 wil Tiel 1,8 miljoen euro minder kwijt zijn aan specialistische, tweedelijnszorg (zorg waarvoor een verwijzing nodig is). Nu is de gemeente jaarlijks zo'n 18,5 miljoen euro kwijt aan de kosten voor gespecialiseerde zorg van inwoners. 

De helft van de bezuiniging - negen ton - wil de gemeente direct weer investeren in de zorg. Dat geld moet dan gaan naar preventieve maatregelen en eerstelijnszorg (zorg waarvan iedereen gebruik kan maken zonder verwijzing). Die investering moet ervoor zorgen dat inwoners op termijn minder vaak een beroep moeten doen op de duurdere, tweedelijnszorg.

Minder zorgaanbieders

In opdracht van de gemeente zijn diverse onderzoeken uitgevoerd om erachter te komen hoe Tiel meer regie kan krijgen op het gebied van zorg. Daarbij is onder meer de huidige werkwijze onder de lopen genomen. 

,,Toen de zorg vanuit het Rijk in 2015 werd overgedragen naar gemeenten, was voor ons de eerste prioriteit dat iedereen de zorg kreeg die nodig was. Nu zijn we op een punt dat het allemaal geregeld is, en we hebben we bekeken of het allemaal wel goed is ingericht’’, licht wethouder zorg Carla Kreuk toe.

Quote

Wij gaan nu onderzoe­ken of we de zorg weer zelf moeten gaan inkopen

Marcel Melissen

Een belangrijke aanbeveling uit de verrichte onderzoeken is om het aantal zorgaanbieders waarmee Tiel werkt terug te dringen. Op dit moment kunnen inwoners terecht bij meer dan tweehonderd partijen. 

Dat heeft volgens wethouder financiën Marcel Melissen te maken met de inkoop die door de Regio Rivierenland wordt gedaan. ,,Uitgangspunt daarbij is dat veel gemeenten de keuzevrijheid voor inwoners zo groot mogelijk hebben. Wij gaan nu onderzoeken of we de zorg weer zelf moeten gaan inkopen.’’

Een andere optie is dat de regio maatwerk gaat leveren voor Tiel dat hoe dan ook van veel aanbieders afscheid wil nemen. De bestuurders gaan ervan uit dat werken met een beperkt aantal zorgpartners veel voordeel kan opleveren.

Kreuk: ,,Als we met minder aanbieders werken,  kunnen we betere afspraken maken en meer grip krijgen op sturing en kwaliteit.’’ 

Eigen zorgportaal voor Tiel

De nieuw op te richten Sociale Poort van Tiel wordt voor inwoners met een zorgvraag het portaal naar de passende zorgaanbieder. Mogelijk gaan zorgdeskundigen in dienst van de gemeente er de zorgvraag van inwoners beoordelen om ze vervolgens door te verwijzen. 

Omdat ook veel mensen door andere zorgverleners - bijvoorbeeld de huisarts - worden doorverwezen, wil Tiel met hen goede afspraken maken.

Uit een van de verrichte onderzoeken blijkt dat Tiel een ‘meer dan gemiddeld kwetsbare bevolking heeft’. Het is een van de factoren die zorgt voor hoge zorgkosten. Melissen meent dan ook de gemeente op basis daarvan structureel recht heeft op meer geld van het Rijk.  

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Roland de Bruin
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland