Volledig scherm
Bezoekers nemen een kijkje bij de nieuwe waterberging aan de Spoorsingel in Tiel-Oost. © Foto Raphael Drent

Tiel-Oost houdt voortaan drogere voeten door nieuwe Spoorsingel

TIEL – Ondergelopen kruipruimtes moeten geen standaard meer zijn in Tiel-Oost. Dat was de boodschap van wethouder Ben Brink en heemraad Henk Driessen van Waterschap Rivierenland, tijdens de opening van de Spoorsingel.

Deze waterberging – die ruim 1700 kubieke meter water kan opslaan – was de laatste stap in het jarenlange project ‘Tiel-Oost droger en mooier’. De plas ligt tussen de spoorlijn en woonwijk en heeft qua oppervlakte de grootte van een voetbalveld.

Doordat de straten en tuinen in de wijk voornamelijk versteend zijn en er weinig sloten lopen, stond het water bij een hoosbui of hoge waterstand regelmatig op straat. In de toekomst moet dit dus terechtkomen in de singel. Daarmee is niet gezegd dat de wijk voorgoed is verlost van wateroverlast. Bij een hoge stand van de rivier kan het incidenteel nog steeds zorgen voor een hoge grondwaterstand.

Rollen omgekeerd

,,Meer dan tien jaar geleden zijn we met dit project gestart. En in die tijd zijn de rollen ook weleens omgedraaid’’, begint wethouder Brink, terwijl hij naar heemraad Driessen kijkt. ,,Henk (Driessen) was bij dit project betrokken als wethouder, terwijl ik voorheen juist bij het Waterschap werkte. Het zegt wat over de grootte van dit project, met als klap op de vuurpijl de oplevering van de singel.’’

Weg met die stenen

Als Driessen even later aan het woord komt, wil de heemraad nog graag iets kwijt aan de aanwezige bewoners. ,,Als ik kijk naar de wijk, kent Tiel-Oost eigenlijk maar één gewas: stenen. En dat is zonde. Wat minder verstening zou een grote bijdrage leveren aan de afvoer van water.’’

Quote

Als ik kijk naar de wijk, kent Tiel-Oost eigenlijk maar één gewas: stenen. En dat is zonde.

Henk Driessen, Heemraad Waterschap Rivierenland

Na de presentatie volgden voor de ruim dertig geïnteresseerden rondleidingen om de plas. Het Waterschap noemt de uitlaatroute rond de plas wordt ‘een rondje met het hondje’ genoemd in de plannen van het Waterschap.

Ondiep voor natuur en veiligheid

De eerste vijf meter vanaf de oever nog niet zo diep, wat moet zorgen voor een grotere diversiteit aan dieren en planten. ,,En een bijkomend voordeel is dat als je erin valt, je niet gelijk kan verdrinken’’, vult Willems aan.

Ondanks dat er twee speeltuinen aan de plas grenzen, is het water niet bedoeld om in te zwemmen. ,,Dat is niet de bedoeling’’, geeft Willems aan. ,,Simpelweg omdat het oppervlaktewater niet van goede kwaliteit is. Maar anderzijds kan ik me ook voorstellen dat de gemeente hier niet als politieagent gaat staan in de zomer. Kinderen houdt je nu eenmaal niet tegen, die verantwoordelijkheid ligt te allen tijde bij de ouders. En ik snap het ook best als je hier met een bootje ingaat, dat is alweer anders.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland