Volledig scherm
Foto ter illustratie. © RGB Stock

Tiel wil Vuadabos bij Passewaaij kopen

TIEL - Tiel wil het Vuadabos kopen voordat anderen het doen. Het stuk groen vlakbij de wijk Passewaaij is nu nog van Staatsbosbeheer: met de aanschaf wil de gemeente de regie over de toekomst van het bos in handen houden.

Staatsbosbeheer heeft het Vuadabos, samen met een stuk grond aan de Kasteelweg in Wadenoijen, in de markt gezet voor 175.000 euro. Aangezien de gemeente het bos al sinds de aanleg beheert, krijgt zij de eerste kans op aankoop. Bij weigering wordt de grond openbaar geveild.

‘Natuurlijke enclave’

Tiel ziet het Vuadabos als belangrijk punt voor de wijk Passewaaij. Omdat het stadsdeel wordt uitgebreid, wordt het bos een ‘natuurlijke enclave’ tussen de agrarische grond en de toekomstige woningen in. Ook loopt er door het bos een veelgebruikt fietspad richting Wadenoijen.

Het perceel aan de Kasteelweg, een ‘belangrijke entree’ voor Wadenoijen, is volgens het stadsbestuur beeldbepalend: op het terrein staan onder meer waardevolle bomen en heesters. Ook ligt er een bergzinkbassin - een ondergrondse ruimte waar overtollig rioolwater tijdelijk kan worden opgeslagen - waar de gemeente niet vanaf wil. ‘Als wij de grond niet aankopen zijn we afhankelijk van de wil van derden', is de angst.

De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de aankoop.

Rivierenland