Volledig scherm
Werkzaak Rivierenland aan het werk in Geldermalsen. © William Hoogteyling

Tiel wil zich terugtrekken uit dure Werkzaak: ‘te weinig invloed’

TIEL - De gemeente Tiel wil per 1 januari 2021 uit de Gemeenschappelijke Regeling Werkzaak stappen. Aanleiding daarvoor is de verwachte kostenstijging voor de gemeente met 2 miljoen. Iets wat niet op te brengen is voor de stad die al stevig de hand op de knip moet houden.

Werkzaak Rivierenland is een sociaal werkbedrijf dat voor de acht gemeenten in het Rivierenland allerlei zaken doet die te maken hebben met bijstandsuitkeringen en aan het werk helpen van inwoners. Onder meer Culemborg, West Betuwe en dus Tiel vallen hieronder. De stad heeft weliswaar een stem in de koers van het beleid, maar de gemeente vindt die invloed ‘minimaal'.

‘Niet acceptabel’ en ‘geen bereidheid’

Quote

2 miljoen structu­reel vrijmaken is niet te betalen

Wethouder Ben Brink

De kostenstijging bestaat uit extra geld voor bedrijfsvoering, sociale werkvoorziening en loonkostensubsidie. Met name het eerste en derde punt vindt Tiel ‘niet acceptabel', staat in de zogenoemde perspectievennota, het financiële plan van de gemeente. Volgens die nota bleek uit gesprekken ‘dat er bij Werkzaak geen bereidheid was om de begroting aan te passen’ en onderzoekt de gemeente nu alternatieve scenario's, waaronder het terughalen van de uitbestede taken naar de gemeentelijke organisatie.

Tiel staat voor een forse bezuinigingsopgave. De gemeente moet jaarlijks 2 tot 2.5 miljoen euro besparen, onder meer door dure jeugdzorg. ,,2 miljoen structureel vrijmaken is dan ook niet te betalen’’, aldus verantwoordelijk wethouder Ben Brink. Omdat er een opzegtermijn is van een jaar, houdt de gemeente voor 2020 wel rekening met de begroting van Werkzaak. Die extra lasten wil Tiel dekken vanuit de algemene weerstandsreserve.

‘Bijstellen van koers kan’

Brink benadrukt dat het beëindigen van de samenwerking met Werkzaak niet het definitieve scenario is. ,,Het kan ook zijn dat de koers van Werkzaak wordt bijgesteld.’’

Volgens Brink loopt er een onderzoek naar onder meer het uitvoeren van een effectiever beleid binnen het sociaal werkbedrijf om kosten te drukken. In de weerstandsreserve wordt rekening gehouden met eventuele kosten die bij uittreding komen kijken.

Werkzaak geeft aan het Tielse voornemen te betreuren. In samenspraak met Tiel wil de organisatie de gevolgen van uittreding in kaart brengen. Volgens Werkzaak heeft dat mogelijk gevolgen voor subsidieaanvragen en begeleiding van werkzoekenden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland