Volledig scherm
Zinder cultuurcentrum en parkeergarage Westluidense Poort uit de lucht. © Foto Jan Bouwhuis

Tiel wint geschil om bouwkosten Westluidense Poort, claim van 3,5 miljoen afgewezen

TIEL - Tiel hoeft geen vordering van 3,5 miljoen euro te betalen voor de bouw van het project Westluidense Poort. Bouwer VolkerWessels wilde dat bedrag hebben van Tiel, maar de Raad van Arbitrage heeft alle vorderingen afgewezen. De bouwer kan nog wel in beroep gaan. 

De strijd is ontstaan rondom de bouw van cultuurgebouw de Westluidense Poort in Tiel. Dat project viel miljoenen hoger uit. 

Dat stelde VolkerWessels die het project realiseerde, in 2016. Het bedrijf zei toen een strop te hebben van ruim 5 miljoen euro.

Blije wethouder

De zaak speelt al langer. Wethouder Marcel Melissen van Tiel is blij met de uitspraak van de Raad van Arbitrage: ,,Dit is voor de gemeente een heel positieve uitspraak. We hebben stevig geïnvesteerd in de voorbereiding en uitvoering van dit beeldbepalende project, waaronder het maken van goede contractuele afspraken met de bouwer. Die investering betaalt zich nu uit.”

Net als bij de rechtbank is ook tegen een uitspraak van de Raad van Arbitrage beroep mogelijk. Beide partijen moeten binnen drie maanden laten weten of ze daar gebruik van maken.

Hogere kosten voor sanering 

Volgens VolkerWessels waren er zaken in het contract opgenomen die niet proportioneel zijn. De bouwer zou veel meer vervuiling en puinresten in de grond hebben aangetroffen dan vooraf was opgegeven.

Hierdoor waren de kosten voor sanering en het verwijderen van oude funderingspalen vele malen hoger uitgevallen dan verwacht. Ook was het project vertraagd.

In totaal was met het bouwproject voor een parkeergarage, een cultuurgebouw en de openbare ruimte eromheen 43 miljoen euro gemoeid. 

Rivierenland