Volledig scherm
© Thinkstock

Tiels zwembadplan te mooi om waar te zijn

TIEL - Tiel wilde een nieuw zwembad met alles erop en eraan, zonder dat de gemeente er nog aan zou hoeven betalen. Dat blijkt na grondig onderzoek niet te kunnen.

Uit het onderzoek blijkt dat er juist meer geld nodig is om het huidige zwembad Groenendaal te behouden. Als het toekomstige zwembad moet voldoen aan de wensen die de gemeenteraad en gebruikers van het bad hebben, is zelfs veel meer geld nodig.

Kostenpost
Die uitkomst is tegengesteld aan wat de coalitie bedacht heeft. Per 2018 is de jaarlijkse kostenpost van 471.000 euro voor het bad wegbezuinigd. Deze week is wel besloten deze bezuiniging met 250.000 euro te verminderen.

Privatiseren
De bedoeling was om het bad te privatiseren. Nu blijkt dat daar geen animo voor is. Ook blijkt dat verenigingen die gebruik maken van het zwembad niet in staat zijn om exploitatie- en beheertaken op zich te nemen. Daarvoor hebben zij te weinig vrijwilligers. Dat betekent dat er hoge personeelskosten blijven.

Scenario's
Er zijn vijf scenario's onderzocht voor de toekomst van het bad. Binnen het huidige jaarbudget van 221.000 euro, is alleen een minimale variant mogelijk: een nieuw instructiebad van 16 bij 10 meter voor zwemlessen. Dit zou de gemeente 144.000 euro per jaar kosten. Het afboeken van het huidige zwembad kost eenmalig 505.000 euro.

Het is aan de gemeenteraad om te bepalen wat er nu moet gebeuren. In december worden de uitkomsten besproken in de commissie Samenleving.

Lees een uitgebreid verhaal in de Gelderlander van vrijdag 18 november, editie Rivierenland, of in de e-paper.

Rivierenland