Volledig scherm
Stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek aan het werk. © William Hoogteyling

Tielse beiaardier is gered: bezuinigingen gaan aan hem voorbij

TIEL - Wim Ruitenbeek haalt opgelucht adem. De Tielse beiaardier kan het carillon in de Sint Maartenskerk blijven bespelen. Althans, voorlopig nog wel. De gemeenteraad trok tijdens de begrotingsraad een reservepotje open om het wegbezuinigen van de beiaardier te voorkomen. 

Daarmee is de reddingspoging van Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken voorlopig geslaagd. Sinds de aangekondigde bezuinigingen op het gebied van sport, cultuur en evenementen begin dit jaar, was het voortbestaan van de functie van Ruitenbeek onzeker. Door het reservepotje kan Ruitenbeek in ieder geval tot 2022 blijven spelen.

Nog altijd vraagtekens

,,Voor nu voelt het als een opluchting, maar het roept ook vraagtekens op’’, vertelt Ruitenbeek, die al sinds 2007 de bespeler is van het klokkenspel. ,,Want de komende twee jaar zal ik kunnen blijven spelen, alleen hoe gaat het daarna? Het is nog geen definitieve oplossing voor het probleem.’’ 

Het carillon in de Sint Maartenskerk werd in 1964 geplaatst als monument van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en fungeerde als herinnering. Het geld ervoor werd bijeengebracht door de Tielse bevolking.

1700 handtekeningen

Vereniging Oudheidkamer Tiel en Omstreken begon onder meer een handtekeningenactie, wat tot ruim 1700 krabbels leidde. ,,Dat voelde voor mij toch wel heel bijzonder’’, verklapt Ruitenbeek. ,,Zoveel mensen hebben op die manier waardering geuit voor mijn werk. Ik kon het bijna niet geloven.’’

Rivierenland