Volledig scherm
© Foto: ANP

Tielse scholieren willen statiegeld en gepimpte prullenbakken

TIEL - Er moet snel statiegeld op blikjes en flesjes komen, en dat mag een flink bedrag zijn. Dat is een van de conclusies van leerlingen van vwo 2 van het Lingecollege die een onderzoeksproject naar zwerfafval deden.

In het project leerden de scholieren over zaken als hoe zwerfafval in de plastic soep in de oceanen terecht komt. De leerlingen gingen zelf de straat op om zwerfafval op te ruimen en inwoners erover te bevragen. Vervolgens werkten zij aan concrete oplossingen in opdracht van de school, de gemeente Tiel en Waterschap Rivierenland.

Oorzaak

Quote

We gaan niet zeggen 'jullie doen het fout' maar maken hen bewust

Lonneke Crusio, Expeditie Zwerfafval

,,Scholieren van deze leeftijd zijn vaak ook een oorzaak van zwerfafval", vertelt projectleider Lonneke Crusio. ,,Dat is juist de reden dat we dit project met hen doen. Ze komen er zelf tot hun verbazing achter hoeveel er ligt. We gaan niet zeggen 'jullie doen het fout' maar maken hen bewust.  We betrekken ze bij het probleem en laten hen met oplossingen komen."

Zo kwamen de leerlingen met algemene oplossingen als het statiegeld en biologisch afbreekbare alternatieven voor het plastic in de supermarkt. Maar ze hebben ook een zwerfafval-app bedacht en een actieplan voor de school opgesteld om het zwerfafval tegen te gaan. Zo zijn niet alle mogelijkheden om afval te scheiden goed uitgevoerd op de school en zou er een plasticlab, gericht op recycling kunnen komen.

Voor de gemeente Tiel gaan zij afvalbakken pimpen, zodat het leuker wordt je rommel weg te gooien. ,,Uit onderzoek blijkt dat mensen hun afval eerder in een mooie, opvallende prullenbak gooien dan in de standaard grijze of groene bakken", zegt Crusio. ,,Dan moeten ze wel tijdig geleegd worden natuurlijk."

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland