Volledig scherm
Koen de Vree knipt de laanbomen bij Crum in Opheusden. © Raphael Drent

Tuinbouw zoekt vernieuwing op

TIEL - De tuinbouw in Rivierenland trekt te weinig jeugd. Jongeren denken te veel aan vieze handen in plaats van vernieuwing. Een nieuw project moet dat veranderen. De provincie geeft er een half miljoen euro aan.

Elke week ziet laanboomkweker Wim Crum de jongeren zijn erf op komen. In een lokaaltje krijgen ze les van docenten van Helicon. Handig, want zo zitten ze in de buurt van de plek waar ze wonen en werken. 

Markpositie

Leren kweken en telen is echter niet iets wat je op school doet en daarna nooit meer: je leven lang moet je blijven vernieuwen, wil je bijblijven in de sector. ,,Het is belangrijk dat de jeugd de nieuwe teeltmethodes leert’’, zegt Crum.Daarom ondersteunt hij het project 'leren en innoveren in de tuinbouw' ook. 

De bedoeling hiervan is dat agrarische bedrijven hun marktpositie verbeteren. Aan de ene kant door zelf bij te scholen. Aan de andere kant door meer jongeren te trekken en de scholen dichter bij de innovaties te halen. De provincie Gelderland vindt het zo interessant dat ze ruim 460.000 euro subsidie geeft. 

Zwaar werk

,,De arbeidsmarkt staat enorm onder druk’’, zegt voorzitter Rian Verwoert van netwerkorganisatie Greenport Gelderland. ,,Jongeren die een baan zoeken hebben voldoende keus en dan is tuinbouw niet het meest in het oog springend. Het imago is dat het zwaar werk is, waarbij je veel en lange dagen maakt.’’ Terwijl het meer is dan dat, zegt ook projectleider Erik Kaemingk. ,,Mensen denken bij tuinbouw niet aan hoog innovatieve bedrijven. Terwijl dit minstens zo leuk is als werk in een machinefabriek.’’ Crum: ,,Het is voor de hele sector moeilijk om jonge mensen te krijgen.’’ 

Miljoenenbedrijven

Een kwekerij runnen in deze tijd is heel wat anders dan vroeger, ervaart Kaemingk. ,,Het is niet meer een stukje grond waar je je product kweekt en bij het eind van het erf houdt het op. Kwekers zijn nu vaak miljoenenbedrijven met personeelsleden, die soms ook rechtstreeks hun eigen spullen verkopen in het buitenland.’’ Scholen als Helicon (vmbo/mbo in Kesteren/Geldermalsen), HAS (hbo Den Bosch) en de Wageningen Universiteit zijn er nauw bij betrokken. Docenten hebben de ervaring om de innovatieve kennis van tuinders op een goede manier over te brengen aan collega's en tegelijk leren ze bij om ook hun eigen studenten de nieuwe kennis bij te brengen. Tuinders kiezen zelf waar ze in bijgeschoold willen worden. Kaemingk: ,,De bedoeling is dat er 1 januari een serieus aanbod ligt voor de tuinders. De tweede helft van volgend jaar kunnen ze dan daadwerkelijk een cursus volgen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland