Volledig scherm
© GPD/ Phil Nijhuis

Turkse buurtsuper in Tiel ten onrechte verboden

TIEL - De Tielse gemeenteraad heeft ten onrechte besloten om een deel van buurtsuper Anadolum aan de Grotebrugse Grintweg te verbieden. De Raad van State heeft dat besluit woensdag vernietigd. De Raad draagt de gemeente op om opnieuw naar de zaak te kijken.

De buurtsuper werd in 2013 gelegaliseerd. Later bleek echter dat het bedrijf op twee adressen gevestigd was, waarvan één adres niet de nieuwe bestemming gekregen had. Mede onder druk van klachten uit de buurt over parkeer- en verkeersoverlast, besloot de raad niet alsnog dit deel te legaliseren.

In beroep
Anadolum ging hiertegen in beroep. Het bedrijf stelt dat het vertrouwensbeginsel geschonden is omdat het in 2013 de bedoeling van de raad was de hele buurtsuper te legaliseren, en er geen gewijzigde omstandigheden zijn. Ook is volgens Anadolum de vermeende parkeer- en verkeersoverlast niet onderbouwd, en zijn er op meer plaatsen in de buurt bedrijven gevestigd.

Legaal of niet
Doorslaggevend voor de Raad van State is echter al dat Tiel niet goed gekeken heeft of het pand legaal als winkel in gebruik is genomen. Over de andere aangevoerde punten is daarom nog geen uitspraak gedaan. Tiel moet de zaak opnieuw bekijken en binnen 8 maanden een nieuw besluit nemen.

Rivierenland