Volledig scherm
Luchtopname van de Rijn, daar waar de Rijn zich splitst in de Waal (links) en het Pannerdensch Kanaal (verderop Rijn). Foto: GPD

Tv-hit 'Als de dijken breken' realistischer in Rivierenland

TIEL - De televisieserie Als de dijken breken blijft onverminderd populair. Goos den Hartog, Heemraad waterveiligheid bij Waterschap Rivierenland, had het echter realistischer gevonden als de makers voor het Rivierengebied hadden gekozen.

Voor de derde zaterdag op rij keken er ruim meer dan anderhalf miljoen mensen naar de serie, waarin het rampscenario wordt getoond waarbij een groot deel van de Randstad verzwolgen wordt door zeewater.

Rivierdijken
Goos den Hartog is Heemraad waterveiligheid bij Waterschap Rivierenland en hij kijkt met interesse en plezier naar het spektakel. „Maar het was realistischer geweest als er gekozen was voor een scenario waarbij niet de duinen en dijken langs de zeekust het water niet kunnen stoppen maar de dijken langs onze rivieren. Die kans is, hoewel heel klein, toch groter."

Bewustwording
Den Hartog is op zich blij met de serie. „Het draagt bij aan de bewustwording bij mensen dat het van levensbelang is dat we onze dijken goed moeten onderhouden.” Den Hartog weet dat je mensen die in Rivierenland de massale evacuatie in 1995 hebben meegemaakt niets hoeft te vertellen over het belang van sterke dijken. Maar dat geldt minder voor mensen die er later zijn komen wonen.

Rivierenland