Vijf vragen over de verwarde man op het dak in Tiel

TIEL - Een verwarde man klom woensdag in verwarde toestand op het dak van een woning aan de Roos Vosstraat in Tiel. Volgens buurtbewoners heeft de man psychische klachten en zou hij eerder een buurtbewoner bij de keel hebben gegrepen. Hij schreeuwde van het dak en kwam pas na ruim drie uur vrijwillig naar beneden.

Er werd veel politie ingezet. De straat werd afgezet en de politie schakelde een onderhandelaar in om de man van het dak te praten.

Wat gebeurde daarna?
De man werd aangehouden op verdenking van bedreiging, vertelt de politie. Omdat er onvoldoende bewijs was is hij weer op vrije voeten gesteld.

De man zou psychische problemen hebben, zeggen buurtbewoners. Kan zo'n man niet worden opgenomen?
Iemand kan verplicht worden opgenomen in een geestelijke gezondheidsinstelling. Die afweging wordt gemaakt door de rechter, of in een acute situatie door de burgemeester. De gemeente Tiel wil ‘om privacy redenen’ niet vertellen of de burgemeester heeft overwogen om de man verplicht op te laten nemen.

Volgens richtlijnen kan dat wanneer er vermoedens zijn dat de persoon een gevaar voor zichzelf of anderen is door een psychische stoornis, en dat dat gevaar alleen gestopt kan worden door opname. Ook moet de cliënt niet mee willen werken aan een vrijwillige opname.

Wat gebeurt er als de burgemeester besluit iemand gedwongen op te laten nemen?
Als de situatie aan de voorwaarden voldoet, geeft de burgemeester politie en ambulance de opdracht om de cliënt naar het ziekenhuis te brengen. De officier van justitie kan een instelling verplichten om de cliënt op te nemen, als de cliënt binnen 24 uur nog niet is opgenomen.

Wordt de verwarde persoon bijgestaan door een advocaat?
De cliënt krijgt binnen 24 uur na de beslissing van de burgemeester of rechter gratis een advocaat toegewezen die hem of haar bij kan staan tijdens de gedwongen opname. De burgemeester informeert naasten en vaak ook de huisarts over de situatie.

Wie besluit hoe lang een verplichte opname duurt?
De officier van justitie beoordeelt of de cliënt langer opgenomen moet blijven. Als dat het geval is, verzoekt hij de rechter de opname te verlengen. De rechter bezoekt binnen drie werkdagen de cliënt voor hij een beslissing neemt.

Oordeelt de rechter dat verlening van de gedwongen opname verlengd moet worden, dan duurt deze nog drie weken. In totaal kan het gedwongen verblijf dus ongeveer vier weken duren.

Een man zit al meer dan een uur op het dak van een woning aan de Roos Vosstraat in Tiel.
Volledig scherm
Een man zit al meer dan een uur op het dak van een woning aan de Roos Vosstraat in Tiel. © Persbureau Heitink
De man zit ruim drie uur op het dak in Tiel
Volledig scherm
De man zit ruim drie uur op het dak in Tiel © Fernando Bot/Persbureau Heitink

Rivierenland