Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Vrouw (23) ladderzat achter het stuur in Tiel: Na crash tegen huis valt ze in slaap voor het stoplicht

updateOp de Laan van Westroijen in Tiel is in de nacht van donderdag op vrijdag een 23-jarige vrouw uit de gemeente Buren aangehouden na een dronkemansrit. Ze lag voor de stoplichten te slapen in haar auto. 

‘Je maakt wat mee tijdens de nachtelijke surveillance’, schrijft een agent over het voorval, om vervolgens uit te leggen dat collega's de vrouw vonden in een auto die met draaiende motor nog voor de stoplichten stond.

‘De motor draaide nog en achter het stuur lag een jonge dame in diepe slaap. In de auto lagen lege drankflessen. De bestuurder was ladderzat...’

Tegen gevel tot stilstand

53 keer rijden onder invloed 

Rijden onder invloed in Tiel is het afgelopen jaar (2018) 53 keer geregistreerd door de politie. Een jaar eerder lag dit aantal op 52, aldus de online database van de politie. In 2012, het eerste jaar waarvan deze cijfers online beschikbaar zijn, waren dat er 70. 

Rijden onder invloed van alcohol is een van de belangrijkste oorzaken van ernstige verkeersongevallen in Nederland. In 2015 was naar schatting 12 tot 23% van de verkeersdoden in Nederland het gevolg van alcohol, aldus het SWOV (Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). 

Toen agenten de auto - die midden op de rijbaan stond - wilden wegrijden, merkten zij op dat het voorwiel niet goed rolde. 'Toen wij uitstapten zagen wij de reden. De bestuurder had op de rotonde bij de Lokstraat nogal wat zaken geraakt. Zo waren er palen uit de grond gereden én was de auto tegen een gevel tot stilstand gekomen.’ 

Een getuige op de Lokstraat had de blauwe auto en de vrouw zien wegrijden. Er was er op het moment van de aanrijding verder niemand in de buurt op straat.

De 23-jarige was een beginnend bestuurder. Uit een blaastest bleek dat ze ruim tien keer de toegestane hoeveelheid alcohol had genuttigd.

Haar rijbewijs is ingevorderd. De vrouw moet zich binnenkort bij de rechter verantwoorden voor rijden onder invloed en het verlaten plaats ongeval.

Rivierenland