Volledig scherm
De langsdam. © William Hoogteyling

Waterstand Waal door langsdam beter te controleren

TIEL - Door de komst van de tien kilometer lange langsdam is de waterstand in de Waal tussen Tiel en Ophemert stabieler geworden. Bij een lage waterstand blijft het peil nu zes centimeter hoger dan voorheen. Bij een hoge waterstand zakt het peil juist.

Dat is een van de voorlopige uitkomsten van het lopende onderzoek naar de effecten van de langsdam, die in 2014 is aangelegd. De Waal is op een strook van tien kilometer nu verdeeld in een hoofd- en oevergeul. De dam is een pilot van de projectgroep WaalSamen, waarin acht verschillende organisaties (waaronder Rijkswaterstaat, drie universiteiten en Sportvisserij Nederland) zijn vertegenwoordigd. Al die partijen kwamen donderdagochtend bij elkaar om tegelijk metingen te verrichten.

Zandbanken en droogte

Grofweg wordt onderzocht of door deze dam de rivierbodem uit veiligheidsoverwegingen te beïnvloeden is, de waterstand beter te controleren is en of er recreatiemogelijkheden kunnen worden ontplooid. Dat laatste valt voorlopig tegen: de pleziervaart heeft in de afgelopen jaren nauwelijks kunnen genieten van het rustige vaarwater in de oevergeul. Dat komt omdat er vorig jaar onverwachte zandbanken ontstonden. Dit jaar gooide de droogte roet in het eten. 

Daarentegen is de visstand een stuk diverser geworden: tien nieuwe inheemse soorten hebben zich in de oevergeul gevestigd, waaronder de rivierprikker, de Kesslers grondel en de barbeel.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Rivierenland